Nikola Hrkec "prije i poslije"

Moguće je, moguće. I mi se, kao i Mladen Delić, čudimo, ali moguće je. U subotu nas je posjetio Nikola Hrkec, dečko iz Konjščine, obiteljski prijatelj i što je ovdje najvažnije, najbolji ambasador i najbolji maneken Mraclinske špek-dijete. Kupio si je u Zagrebu bicikl te je svratio do Mraclina da ga i mi vidimo. I naše iznenađenje je bilo veliko. Čuli smo zadnje vrijeme lijepe brojke njegovog uspjeha, ali vidjeti uživo je nešto drugo. Vjerujemo da su se za Nikolom mnogi okretali. S njegovih nekadašnjih skoro 170 kila i nije čudo. I danas se za njim okreću oni koji su ga poznavali. I pitaju se: je li to Nikola? Da ni možda betežen?

Krajem lipnja prošle godine, kad je čuo za Mraclinsku špek-dijetu, za Nikolu nije bilo dileme. Treba pokušati. Nije bio sasvim uvjeren u uspjeh. Imao je on već nekoliko dijeta, minus 30 ili 40 kila. Muka i patnja. To su bile dijete koje nije moguće dugo izdržati. A onda, kad pukneš, Jovo-na novo, ili jo-jo efekt. Te priče su nam vrlo poznate. No, Mraclinska špek-dijeta ima svoju logiku, djeluje ohrabrujuće i razborito. Posebno prvo pravilo koje veli da jednom dnevno treba jesti do sita.

Odluka je pala. Ali, ne od Nove godine, ne od prvog u mjesecu, ne od sutra, već odmah sad. Nakon tjedan dana, kad je već vidno smršavio i kad si je konačno nabavio pravu vagu, vaga je pokazala preko 160 kila.

Redovito smo se čuli. Moja pitanja su bila: Koliko? Kak se osjećaš? Je li to tebi održivo? Moram priznati da je Nikola od samoga početka bio discipliniraniji od mene. I njegovi motivi su bili veći. Bio je svjestan da je njegovo zdravlje ozbiljno ugroženo. No, brojke su bile ohrabrujuće. I osjećaj da je to izvedivo. I održivo. Posebno mu je bio drag osjećaj da sada ima još više energije. To su primijetili i dečki iz benda gdje Nikola svira harmoniku.

Javio se i problem garderobe. Nije to riješeno, jer Nikola želi skinuti još 20-tak kila. U to on ne sumnja, to je samo pitanje vremena. Sa sadašnjih 111 kila ipak nije zadovoljan.

Kada dođe do željene težine, bilo bi lijepo s Nikolom za portal Mraclin.hr objaviti jedan intervju, s više njegovih iskustava. Možda kao ohrabrenje nekima drugim. Očekujem da nam tom prilikom Nikola oda tajnu svojih palačinki. Koje su, naravno, dijetne.