Klikni na sliku za uvećanje!

Sveti Martin, katolički svetac, biskup grada Toursa, prvi svetac koji nije bio mučenik, a ima svoj liturgijski blagdan, prvi svetac zaštitnik Francuske. Njegov se blagdan – Martinje – slavi 11. studenoga, na datum njegova pogreba. Sv. Martin zaštitnik je vinara, vinogradara, vojnika, konjanika, izliječenih alkoholičara, uzgajivača konja i gusaka.

Martinje je uvijek bilo, to je danas, a biti će i sutra, vrlo važan događaj za svakog vinogradara i vinara kao i za svakog ljubitelja plemenite i dobre vinske kapljice jer upravo na taj dan 10/11. studeni – mošt se i službeno pretvara u vino. Martinje se danas njeguje kao narodni običaj uz jelo, piće, pjesmu i glazbu. Običaj “Martinja” još uvijek njeguje se u našim krajevima.

Postavlja se pitanje: “Zašto se mošt krsti baš na imendan Sv. Martina, te zašto se u toj prigodi najčešće jede guska? Legenda kaže ovako: – u 4. stoljeću živio jedan čovjek po imenu Martin. Bio je starorimski legionar i veliki ljubitelj vina. Nakon što je završio svoje školovanje u Francuskoj školi svetog Hilarijusa trebao je postati kršćanski biskup, međutim (kako kaže legenda) Martin to nikako nije želio postati. Na sma dan imenovanja biskupom Martin je napravio baš sve (kaže legenda) kako bi izbjegao imenovanje. Između ostalog, sakrio se u guščak, ali guske ko guske odale su ga svojim gakanjem pa je tako ipak na kraju Martin postao visoki crkveni dostojanstvenik. No, našeg Martina to nije spriječilo da nastavi propagirati dobru vinsku kapljicu! Legenda kaže da je Sv. Martin uveo ceremonijal krštenja mošta (Martinje) koji je do tog vremena bio zabranjen, naime do tada je to bila poganska svečanost.

U ceremoniji krštenja mošta neizbježne su uloge: domači, stoloravnatelj, fiškuš ili vinotoča, gospon sudec, kuma i kum mladom vinu, i na kraju biškup sa svojom svitom (ministranti i mežnar) bez kojih se taj posel ne more zabaviti… Važno je napomenuti da su svi prisutni u ceremoniji “kršenja mošteka” oslovljavaju s “pajdaš” i” pajdašica”, te kako je svaki sa svakim na TI. Na VI je samo jedna osoba u cijelome društvu – gospon sudec.

LIKOVI S MARTINJSKE VESELICE (KOD OLASA) PRIJE NEKOLIKO GODINA SU VAM NARAVNO POZNATI

PREISPITIVANJE PRIPREMLJENOSTI MOŠTEKA ZA CEREMONIJAL KRŠTENJA:

BIŠKUP: Moštek, ti si došel pred ove pajdaše i pajdašice, pred naša poštena lica da se krstiš. Jesi li pripremljen za krštenje? MOŠTEK: (odgovor); BIŠKUP: Moštek, poveč nam istinu: Jel’ istina da si opčinjen svakojakim nečastivim duhima. Da ima vu tebi osa i pčela, muha i mušica, kukcov i mravlji, pužov i gusenic svakakvega drugega plazećega, letećega i puzećega vraga. MOŠTEK: (odgovor); BIŠKUP: Moštek, zato smo te ošto kaštigovali (kaznili)! Da bi se ti očistil hitali smo te vu škafe i drešpangom te dreckali kak vrag svoju mater… Potlem smo te hitali vu prešu i stiskali da su ti vse kosti pucale i krvavi znoj je s tebe curil. Hitali smo te vu gluboku bačvu da te tamnica popravi, a ti si v njoj mumlal kak stari medved. Da te nisu držali debeli železni obroči več bi davno vušel. Moštek, Jesi li ti nakon vsega došel’ k pameti? MOŠTEK: (ogovor); BIŠKUP: Moštek, ti si svadljivac i vražje si pameti. Ti ljude napeljavlješ na zlo i svađu. Po cestama ih valjaš, vu grabe ih hičeš, glave im razbijaš, neslogu potičeš… Ti se i vu želucu svadiš i bežiš van! Moštek, ti živiš bludno… Kulike si krat po skrivečki prijel vodu iz zdenca kaj ni dostojno onoga koji bi trebal biti najjakši vu našem društvu. MOŠTEK: (komentar).

OBRED KRŠTENJA:

Moštek, evo ti malo soli da od tebe glava nigdar nikoga ne boli!!! – AMEN; Moštek, evo ti malo luka da od tebe nigdar nikome ne bude muka!!! – AMEN; Moštek, evo ti malo kruha da se pred policijom ne osjeti tvoja duha!!! – AMEN. Dragi moštek, mir navek nek bude s tobom da bi bil navek pun slasne duhe I jakosti vinske. – Amen.

VINSKE (PJEVANE) LITANIJE:

uz napjev: OSLOBODI NAS! Od praznih bačvi; Od popucanih obruča; Od peronospore; Od tuče i nerodne godine; Od tudoma i lošega vina; Od pojdaša vodopije; Od praznih kleti; Od policije na cesti; Od ciroze jetre; Od preslabega gemišta; Od malog prihoda; Od lude babe i babjeg jezika; Od premalih čaša; Od prevelikih cena; Od ženske papuče; Od zločeste punice… Oslobodi nas Bakuse i od svih ostalih zala kaja nisu na ovaj papir stala!
uz napjev OKRIJEPI NAS BAKUSE! Draga kapljica; Preljubljena puna flaša; Draga puna bačva; Fina pečenka; Purica z mlinci i druga papica; Svemogući duh vinski…
uz napjev DOJDI K NAM! Tusta guska z mlinci; Pečena purica i šalata; Kisela repa i svinjske nogice; Orehova gibanica i šarena makovnjača…

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.