Legende mraclinske tamburice ponovno se, u gotovo punom sastavu, okupljaju danas povodom proslave Svetog Martina. Petorka sa slike potvrdila je dolazak, isto je u─Źinio i biskup Tomislav Galekovi─ç – u punoj opremi i naoru┼żan dobrom voljom, dobrim glasom i potezima za notez. Mjesto doga─Ĺanja je Kru┼íak, poslije napu┼ítenog izleti┼íta druga ulica zdesna. Destinacija prekrasna, vrijeme nadamo se ne─çe biti odvi┼íe hladno i suvi┼íe snje┼żno; neka nam priroda jo┼í jednom bude naklonjena! Cjelove─Źernji nastup po─Źinje kada se za njega stvore pretpostavke, a zavr┼íava kada o tome odlu─Źi potrebita ve─çina. Putnicima dobronamjernicimaÔÇŽ

galica123

Modra galica, taj danas ve─ç legendarni mraclinski tambura┼íki sastav, sa djelovanjem je zapo─Źeo 1985.godine; dakako nastali su pod okriljem KUD-a koji se tada zvao Josip Galekovi─ç, dana┼ínji Du─Źec. Ve─ç 1986.godine nastupaju kao predstavnici op─çine Velika Gorica na dr┼żavnom tambura┼íkom natjecanju gdje osvajaju pohvale i priznanja, nedugo poslije nastupaju na Hrvatskoj radio-televiziji, ─Źesti su gosti na┼íih iseljenika diljem svijeta, a nastupi na prigodnim manifestacijama, obljetnicama i proslavama di┼żu ih do statusa ÔÇô prepoznatljive kakvo─çe i kvalitete.

galica122

S vremenom postaju i sjajan sastav za ‘pod uho’, njihovi nastupi i prepoznatljivi zvuci tamburice obilje┼żili su osamdesete i devedesete pro┼ílog nam stolje─ça. U prvoj postavi, uz starosjedioce i uvijek ‘gali─Źare’ Zlatka Kosa, Maria Tandari─ça, Olivera ┼áturma i Mladena ┼átubana, bili su i Zlatko Matanovi─ç na bajsu i Milena Tandari─ç na bra─Źu. U to je vrijeme, vrijeme po─Źetaka Zlatnih dukata i Ex Panonije, Modra galica bila daleko najistaknutija turopoljska tambura┼íka dru┼żina, prepuna elana, zanosa, kvaliteta i ustrajnosti. Ni┼íta im nije bilo te┼íko, bili su vrsni zabavlja─Źi i jedan od znakova prepoznavanja Mraclina. Modra galica? Aha, de─Źki z Mraclina! Nakon previranja, odlazaka i prestanaka, sastavu se pridru┼żuju Miro Berkovi─ç, Tomislav Vineti─ç, Zvonko Vrani─ç i Sini┼ía Katuli─ç, u raznim vremenima i u raznim okolnostima s razli─Źitim vijekom ‘trajanja’.

galica-2015-1

Jedan od najzaslu┼żnijih za uspjeh Modre galice svakako je njihov u─Źitelj Zlatko Poto─Źnik. Ro─Ĺen 20.srpnja 1932.godine u Zagrebu, skladatelj i folklorist, glazbu je u─Źio u privatnim ┼íkolama u Zagrebu.

Djeluje kao skladatelj, instrumentalist, aran┼żer i voditelj tambura┼íkih orkestara i malih ansambala, a od studentskih dana bavi se jazzom i zabavnom glazbom. Godine 1970. postaje djelatnik na Hrvatskoj radio televiziji, a od 1984.-1991. je glazbeni producent.

Tridesetpet godina gospodin Poto─Źnik radi kao voditelj u kulturno umjetni─Źkim dru┼ítvima u Zagrebu i okolici, od 1979.godine radi i u Mraclinu. Za diskografske ku─çe Croatia Records, Orfej i Suzy snimio je tridesetak LP, kazeta i CD-a. Danas djeluje kao slobodni producent i voditelj Zagreba─Źkog akademskog ansambla.

image-25

Iza Modre galice ostale su mnoge svirke, mnogi nastupi, do─Źekana su mnoga jutra. Iza Modre galice ostalo je mnogo pri─Źa. Ve─çina ih je vi┼íekratno ispri─Źana. Ima ih kojih se sje─çaju i posebno i vrlo rado, a nije da nema i onih koje im ne treba ni spomenuti. Sve su legendarne, da ne bi bilo nekakvih dilema. Njihova je svirka uvijek bila ‘na vrhu zgrade’. Ostaje nam tek ┼żal ┼íto sve te melodije, svi ti nastupi i sva ‘─Źujna mazna kvaliteta’ nije zabilje┼żena na nekom vinilu, nekom zapisu, ┼íto nije ostavljen bezvremenski trag godinama lijepo pri─Źane pri─Źe uz mraclinsku tamburicu. Modra galica ÔÇô 31 godina poslije. Svirke koje se i danas pamteÔÇŽ Tako volim ┼íto ih znamÔÇŽ

galica125