Legende mraclinske tamburice ponovno se, u gotovo punom sastavu, okupljaju danas povodom proslave Svetog Martina. Petorka sa slike potvrdila je dolazak, isto je učinio i biskup Tomislav Galeković – u punoj opremi i naoružan dobrom voljom, dobrim glasom i potezima za notez. Mjesto događanja je Krušak, poslije napuštenog izletišta druga ulica zdesna. Destinacija prekrasna, vrijeme nadamo se neće biti odviše hladno i suviše snježno; neka nam priroda još jednom bude naklonjena! Cjelovečernji nastup počinje kada se za njega stvore pretpostavke, a završava kada o tome odluči potrebita većina. Putnicima dobronamjernicima…

galica123

Modra galica, taj danas već legendarni mraclinski tamburaški sastav, sa djelovanjem je započeo 1985.godine; dakako nastali su pod okriljem KUD-a koji se tada zvao Josip Galeković, današnji Dučec. Već 1986.godine nastupaju kao predstavnici općine Velika Gorica na državnom tamburaškom natjecanju gdje osvajaju pohvale i priznanja, nedugo poslije nastupaju na Hrvatskoj radio-televiziji, česti su gosti naših iseljenika diljem svijeta, a nastupi na prigodnim manifestacijama, obljetnicama i proslavama dižu ih do statusa – prepoznatljive kakvoće i kvalitete.

galica122

S vremenom postaju i sjajan sastav za ‘pod uho’, njihovi nastupi i prepoznatljivi zvuci tamburice obilježili su osamdesete i devedesete prošlog nam stoljeća. U prvoj postavi, uz starosjedioce i uvijek ‘galičare’ Zlatka Kosa, Maria Tandarića, Olivera Šturma i Mladena Štubana, bili su i Zlatko Matanović na bajsu i Milena Tandarić na braču. U to je vrijeme, vrijeme početaka Zlatnih dukata i Ex Panonije, Modra galica bila daleko najistaknutija turopoljska tamburaška družina, prepuna elana, zanosa, kvaliteta i ustrajnosti. Ništa im nije bilo teško, bili su vrsni zabavljači i jedan od znakova prepoznavanja Mraclina. Modra galica? Aha, dečki z Mraclina! Nakon previranja, odlazaka i prestanaka, sastavu se pridružuju Miro Berković, Tomislav Vinetić, Zvonko Vranić i Siniša Katulić, u raznim vremenima i u raznim okolnostima s različitim vijekom ‘trajanja’.

galica-2015-1

Jedan od najzaslužnijih za uspjeh Modre galice svakako je njihov učitelj Zlatko Potočnik. Rođen 20.srpnja 1932.godine u Zagrebu, skladatelj i folklorist, glazbu je učio u privatnim školama u Zagrebu.

Djeluje kao skladatelj, instrumentalist, aranžer i voditelj tamburaških orkestara i malih ansambala, a od studentskih dana bavi se jazzom i zabavnom glazbom. Godine 1970. postaje djelatnik na Hrvatskoj radio televiziji, a od 1984.-1991. je glazbeni producent.

Tridesetpet godina gospodin Potočnik radi kao voditelj u kulturno umjetničkim društvima u Zagrebu i okolici, od 1979.godine radi i u Mraclinu. Za diskografske kuće Croatia Records, Orfej i Suzy snimio je tridesetak LP, kazeta i CD-a. Danas djeluje kao slobodni producent i voditelj Zagrebačkog akademskog ansambla.

image-25

Iza Modre galice ostale su mnoge svirke, mnogi nastupi, dočekana su mnoga jutra. Iza Modre galice ostalo je mnogo priča. Većina ih je višekratno ispričana. Ima ih kojih se sjećaju i posebno i vrlo rado, a nije da nema i onih koje im ne treba ni spomenuti. Sve su legendarne, da ne bi bilo nekakvih dilema. Njihova je svirka uvijek bila ‘na vrhu zgrade’. Ostaje nam tek žal što sve te melodije, svi ti nastupi i sva ‘čujna mazna kvaliteta’ nije zabilježena na nekom vinilu, nekom zapisu, što nije ostavljen bezvremenski trag godinama lijepo pričane priče uz mraclinsku tamburicu. Modra galica – 31 godina poslije. Svirke koje se i danas pamte… Tako volim što ih znam…

galica125

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.