Izvor: sibinj.hr

U svojoj subotnjoj kolumni u Večernjem listu novinarski veteran Milan Ivkošić često ubode pravu temu. Jučer je komentirao inicijativu za neradnu nedjelju, pa taj komentar prenosimo u cijelosti:


“Biskupi nas uvjeravaju da nisu za zabranu rada nedjeljom da bi napunili crkve nego zbog obitelji. Nepotrebno. Jer, neradna je nedjelja Hrvatima uvijek bila svetinja, s njom su srasli kao s drugim svojim vrijednostima, bila je postala dio njihove prirode. I komunisti su je poštovali, ne iz obzira prema vjeri, nego iz straha da bi ispali nasilnici, zato što neradna nedjelja nije shvaćena samo kao vjerski dan, nego i kao narodna stečevina, a oni su bili ‘narodna’ vlast. Ljevičari i liberali trebali bi priznati da se njihovo protivljenje neradu nedjeljom lijepo složilo s interesom stranih trgovaca u Hrvatskoj i da s njima dijele bešćutnost prema ženama i majkama koje čine golemu većinu radništva u trgovinama. Sliče mi na one zadrte seoske komuniste u hrvatskim selima koji su iz prkosa naočigled mnoštvu vjernika, pogotovo kad su bili veliki blagdani, orali ili kopali u blizini crkava. Nedjelja je ženama bila dan mise, brige za obitelj i popodnevnog druženja s prijateljicama, a za muškarce nagrada za naporan tjedan – okupali bi se, obrijali, obukli novu odjeću, išli bi na misu, sjedali za svečani nedjeljni ručak, išli igrati na balote ili se drukčije zabavljati. Dan za Boga i za Čovjeka.”

Agencija Promocija plus prema istraživanju iz 2019. objavila je da 82% hrvatskih građana podržava neradnu nedjelju u trgovinama, i to 87% žena i 77% muškaraca. Još bi uvjerljiviji ovi podatci bili kad bismo mi sami prestali nedjeljom odlaziti u trgovine gdje nas čekaju ljudi koji tada nisu sa svojim obiteljima nego služe profitu i našoj komociji.