Povodom godišnjeg sastanka članova Association of Schools of Public Health in the European Region (ASPHER) koji je ovog tjedna održan u Zagrebu, brojni znanstvenici u društvenom dijelu programa posjetili su Mraclin.
Na prostoru ispred Zgrade u Mraclinu jedno okupljanje održano u četvrtak 29.svibnja bilo je veoma simbolično. Šezdesetak europskih znanstvenika, uglavnom direktora zdravstvenih ustanova slušalo je o asanaciji Mraclina u vremenu od 1927. do 1930.godine. Baš na prostoru gdje su im Ratko Cvetnić i Stjepan Čunčić prepričavali jedan mali, ali važan dio povijesti sela, 30-ih godina prošlog stoljeća bila je bara, tzv „Krka“. Na mjestu gdje je isušena kasnije je podignuta Zgrada u kojoj se i danas okupljaju Mraclinci, a sve zahvaljujući doktoru Andriji Štamparu čije ime nosi Škola narodnog zdravlja u Zagrebu.
dr-bozikov
– Andrija Štampar je održao govor mještanima Mraclina kako je bio u Parizu i govorio kakvo je stanje zdravlja ovdje, te da su Liga naroda i Rockeffellerova fondacija odlučile dati novčana sredstva da se uredi Mraclin, a mještani će dati svoju radnu snagu. Škola je dala nacrte kako da se naprave štale, gnojnice, da se isuši bara i na tom mjestu je kasnije podignuta Zgrada – kratko nam je prepričala dr.Jadranka Božikov, sadašnja ravnateljica Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ iz Zagreba dodavši kako su i njeni prethodnici također strane delegacije dovodili u Mraclin.
Program asanacije sela Mraclin koji je Higjenski zavod sa školom narodnog zdravlja proveden je od 1927. do 1930. godine. Program je obuhvaćao osnivanje zdravstvene stanice s kupaonicom, opskrbu sela pitkom vodom, izgradnju novih i osposbljavanje starih bunara, uklanjanje fekalnog i otpadnog materijala, uređenje cesta, izgradnju nogostupa i odvoda oborinskih voda izgradnju nekoliko kuća i staja kao primjer higijene stana i gospodarskih zgrada. Zahvaljujući Štamparu Rockefellerova zaklada usmjerila je velik dio novčanih sredstava na prostore u Hrvatskoj, ponajviše izgradnjom higijenskih ustanova. Govor dr.Štampara koji je tada držao u Mraclinu i danas možete pročitati u mraclinskoj ambulanti koja je smještena u Zgradi.
Povod dolaska članova ASPHER-a je godišnji sastanak dekana, tj. ravnatelja škola koje su članice ovog udruženja. Sastanak se svake godine održava u drugoj zemlji, a ove godine na red je došla Hrvatska.
 mraclin-danas
 
– ASPHER je udruženje na razini europske regije, u ovom smislu to znači 53 zemlje koje pripadaju pod Europski ured Svjetske zdravstvene organizaciji (WHO). To je međunarodna asocijacija i na neki način su ministarstva članovi WHO-a koja je dala inicijativu da se naprave škole narodnog zdravlja, sastanci su održani u Ankari, Lisabonu, Zagrebu i Rennesu, i naposljetku je utemeljena ova udruga škola narodnog zdravlja čija je prva skupština održana 1968. upravo u našoj školi, tako da nam uskoro slijedi obljetnica – istaknula je Božikova.
 
Uz brojne uglednike europske medicinske struke u ASPHER su uključeni i predstavnici Europskog ureda WHO-a, te predstavnici europskih udruga u području javnog zdravstva EPHA i EUPHA. Svi europski gosti koji su boravili u Mraclinu ljubazno su dočekani uz veselu pjesmu KUD-a Dučec i prigodne aperitive. Uz kraće turističko predavanje obišli su mraclinski čardak, Zgradu, a u društvenom domu počašćeni su večerom i nastupom KUD-a Dučec.
Izvor: VG Danas

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.