Povodom godiÅ”njeg sastanka članovaĀ Association of Schools of Public Health in the European RegionĀ (ASPHER)Ā koji je ovog tjedna održan u Zagrebu, brojni znanstvenici u druÅ”tvenom dijelu programa posjetili su Mraclin.
Na prostoru ispred Zgrade u Mraclinu jedno okupljanje održano u četvrtak 29.svibnja bilo je veoma simbolično. Å ezdesetak europskih znanstvenika, uglavnom direktora zdravstvenih ustanova sluÅ”alo je o asanaciji Mraclina u vremenu od 1927. do 1930.godine. BaÅ” na prostoru gdje su im Ratko Cvetnić i Stjepan Čunčić prepričavali jedan mali, ali važan dio povijesti sela, 30-ih godina proÅ”log stoljeća bila je bara, tzv ā€žKrkaā€œ. Na mjestu gdje je isuÅ”ena kasnije je podignuta Zgrada u kojoj se i danas okupljaju Mraclinci, a sve zahvaljujući doktoru Andriji Å tamparu čije ime nosi Å kola narodnog zdravlja u Zagrebu.
dr-bozikov
– Andrija Å tampar je održao govor mjeÅ”tanima Mraclina kako je bio u Parizu i govorio kakvo je stanje zdravlja ovdje, te da su Liga naroda i Rockeffellerova fondacija odlučile dati novčana sredstva da se uredi Mraclin, a mjeÅ”tani će dati svoju radnu snagu. Å kola je dala nacrte kako da se naprave Å”tale, gnojnice, da se isuÅ”i bara i na tom mjestu je kasnije podignuta Zgrada ā€“ kratko nam je prepričala dr.Jadranka Božikov, sadaÅ”nja ravnateljica Å kole narodnog zdravlja ā€žAndrija Å tamparā€œ iz Zagreba dodavÅ”i kako su i njeni prethodnici također strane delegacije dovodili u Mraclin.
Program asanacije sela Mraclin koji je Higjenski zavod sa Å”kolom narodnog zdravlja proveden je od 1927. do 1930. godine. Program je obuhvaćao osnivanje zdravstvene stanice s kupaonicom, opskrbu sela pitkom vodom, izgradnju novih i osposbljavanje starih bunara, uklanjanje fekalnog i otpadnog materijala, uređenje cesta, izgradnju nogostupa i odvoda oborinskih voda izgradnju nekoliko kuća i staja kao primjer higijene stana i gospodarskih zgrada. Zahvaljujući Å tamparu Rockefellerova zaklada usmjerila je velik dio novčanih sredstava na prostore u Hrvatskoj, ponajviÅ”e izgradnjom higijenskih ustanova. Govor dr.Å tampara koji je tada držao u Mraclinu i danas možete pročitati u mraclinskoj ambulanti koja je smjeÅ”tena u Zgradi.
Povod dolaska članova ASPHER-a je godiŔnji sastanak dekana, tj. ravnatelja Ŕkola koje su članice ovog udruženja. Sastanak se svake godine održava u drugoj zemlji, a ove godine na red je doŔla Hrvatska.
Ā mraclin-danas
Ā 
– ASPHER je udruženje na razini europske regije, u ovom smislu to znači 53 zemlje koje pripadaju pod Europski ured Svjetske zdravstvene organizaciji (WHO). To je međunarodna asocijacija i na neki način su ministarstva članovi WHO-a koja je dala inicijativu da se naprave Å”kole narodnog zdravlja, sastanci su održani u Ankari, Lisabonu, Zagrebu i Rennesu, i naposljetku je utemeljena ova udruga Å”kola narodnog zdravlja čija je prva skupÅ”tina održana 1968. upravo u naÅ”oj Å”koli, tako da nam uskoro slijedi obljetnica ā€“ istaknula je Božikova.
Ā 
Uz brojne uglednike europske medicinske struke u ASPHER su uključeni i predstavnici Europskog ureda WHO-a, te predstavnici europskih udruga u području javnog zdravstva EPHA i EUPHA. Svi europski gosti koji su boravili u Mraclinu ljubazno su dočekani uz veselu pjesmu KUD-a Dučec i prigodne aperitive. Uz kraće turističko predavanje obiÅ”li su mraclinski čardak, Zgradu, a u druÅ”tvenom domu počaŔćeni su večerom i nastupom KUD-a Dučec.
Izvor: VG Danas

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaÅ”titu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.