Povodom godi┼ínjeg sastanka ─Źlanova┬áAssociation of Schools of Public Health in the European Region┬á(ASPHER)┬ákoji je ovog tjedna odr┼żan u Zagrebu, brojni znanstvenici u dru┼ítvenom dijelu programa posjetili su Mraclin.
Na prostoru ispred Zgrade u Mraclinu jedno okupljanje odr┼żano u ─Źetvrtak 29.svibnja bilo je veoma simboli─Źno. ┼áezdesetak europskih znanstvenika, uglavnom direktora zdravstvenih ustanova slu┼íalo je o asanaciji Mraclina u vremenu od 1927. do 1930.godine. Ba┼í na prostoru gdje su im Ratko Cvetni─ç i Stjepan ─îun─Źi─ç prepri─Źavali jedan mali, ali va┼żan dio povijesti sela, 30-ih godina pro┼ílog stolje─ça bila je bara, tzv ÔÇ×KrkaÔÇť. Na mjestu gdje je isu┼íena kasnije je podignuta Zgrada u kojoj se i danas okupljaju Mraclinci, a sve zahvaljuju─çi doktoru Andriji ┼átamparu ─Źije ime nosi ┼ákola narodnog zdravlja u Zagrebu.
dr-bozikov
– Andrija ┼átampar je odr┼żao govor mje┼ítanima Mraclina kako je bio u Parizu i govorio kakvo je stanje zdravlja ovdje, te da su Liga naroda i Rockeffellerova fondacija odlu─Źile dati nov─Źana sredstva da se uredi Mraclin, a mje┼ítani ─çe dati svoju radnu snagu. ┼ákola je dala nacrte kako da se naprave ┼ítale, gnojnice, da se isu┼íi bara i na tom mjestu je kasnije podignuta Zgrada ÔÇô kratko nam je prepri─Źala dr.Jadranka Bo┼żikov, sada┼ínja ravnateljica ┼ákole narodnog zdravlja ÔÇ×Andrija ┼átamparÔÇť iz Zagreba dodav┼íi kako su i njeni prethodnici tako─Ĺer strane delegacije dovodili u Mraclin.
Program asanacije sela Mraclin koji je Higjenski zavod sa ┼íkolom narodnog zdravlja proveden je od 1927. do 1930. godine. Program je obuhva─çao osnivanje zdravstvene stanice s kupaonicom, opskrbu sela pitkom vodom, izgradnju novih i osposbljavanje starih bunara, uklanjanje fekalnog i otpadnog materijala, ure─Ĺenje cesta, izgradnju nogostupa i odvoda oborinskih voda izgradnju nekoliko ku─ça i staja kao primjer higijene stana i gospodarskih zgrada. Zahvaljuju─çi ┼átamparu Rockefellerova zaklada usmjerila je velik dio nov─Źanih sredstava na prostore u Hrvatskoj, ponajvi┼íe izgradnjom higijenskih ustanova. Govor dr.┼átampara koji je tada dr┼żao u Mraclinu i danas mo┼żete pro─Źitati u mraclinskoj ambulanti koja je smje┼ítena u Zgradi.
Povod dolaska ─Źlanova ASPHER-a je godi┼ínji sastanak dekana, tj. ravnatelja ┼íkola koje su ─Źlanice ovog udru┼żenja. Sastanak se svake godine odr┼żava u drugoj zemlji, a ove godine na red je do┼íla Hrvatska.
 mraclin-danas
 
– ASPHER je udru┼żenje na razini europske regije, u ovom smislu to zna─Źi 53 zemlje koje pripadaju pod Europski ured Svjetske zdravstvene organizaciji (WHO). To je me─Ĺunarodna asocijacija i na neki na─Źin su ministarstva ─Źlanovi WHO-a koja je dala inicijativu da se naprave ┼íkole narodnog zdravlja, sastanci su odr┼żani u Ankari, Lisabonu, Zagrebu i Rennesu, i naposljetku je utemeljena ova udruga ┼íkola narodnog zdravlja ─Źija je prva skup┼ítina odr┼żana 1968. upravo u na┼íoj ┼íkoli, tako da nam uskoro slijedi obljetnica ÔÇô istaknula je Bo┼żikova.
 
Uz brojne uglednike europske medicinske struke u ASPHER su uklju─Źeni i predstavnici Europskog ureda WHO-a, te predstavnici europskih udruga u podru─Źju javnog zdravstva EPHA i EUPHA. Svi europski gosti koji su boravili u Mraclinu ljubazno su do─Źekani uz veselu pjesmu KUD-a Du─Źec i prigodne aperitive. Uz kra─çe turisti─Źko predavanje obi┼íli su mraclinski ─Źardak, Zgradu, a u dru┼ítvenom domu po─Źa┼í─çeni su ve─Źerom i nastupom KUD-a Du─Źec.
Izvor: VG Danas