Na današnji dan obilježavamo dva važna datuma: jedan je drevni nadnevak iz katoličkoga kalendara, blagdan sv. Jurja, ili “po domače” Jurjevo, a drugi je noviji, veže se uz Svjetski dan knjige i autorskih prava, a u Hrvatskoj se već desetak godina obilježava kao Noć knjige. 

Ako u turopoljskoj baštini potražimo nešto što bi ujedinilo oba ova povoda, nećemo morati daleko tražiti: akademik Radoslav Katičić (1930-2019) i etnolog Milovan Gavazzi (1895-1992) u svojim su strukama bili poznati i priznati daleko izvan granica naše domovine, a nama je na čast da su u svom radu pokazivali i te kakav profesionalni interes za Turopolje, pa i sam Mraclin. Katičić se u više svojih knjiga – osobito u “Zelenom lugu” (2010) – bavi turopoljskom jurjevskom tradicijom. Potaknut uočenim podudarnostima između turopoljskih jurjaških pjesama i usmene književnosti drugih slavenskih naroda Katičić rekonstruira pogansku vjeru s kojom su Hrvati došli u ove krajeve te uočava običaje koji su se s vremenom stopili s kršćanskom tradicijom. 

A Gavazzi u svojoj najpoznatijoj knjizi “Godina dana hrvatskih narodnih običaja” (1939), govoreći o Jurjevu navodi pjesmu koju je zabilježio baš u Mraclinu:

Prošel je, prošel, pisani Vuzem,
Došel je, došel, Juraj zeleni,
Darujte ga, darujte, Juru zelenoga!
Dajte Juri mesa, da se ne bedesa,
Dajte Juri soli, da se Boga moli,
Dajte Juri sira, da vam lepše svira,
Dajte Juri jajec, da vas ne bu zajec.

Iako ni ove godine ne možemo dolično obilježiti Jurjevo – a proteklih godina se zalaganjem Stjepana pl. Čunčića i njegove obitelji ta tradicija doista vratila u mraclinski pučki kalendar – ipak nam čitanje još uvijek nitko ne brani. Prema tome, knjigu u ruke – i pazite da vas ne bu zajec.