Na danaÅ”nji dan obilježavamo dva važna datuma: jedan je drevni nadnevak iz katoličkoga kalendara, blagdan sv. Jurja, ili “po domače” Jurjevo, a drugi je noviji, veže se uz Svjetski dan knjige i autorskih prava, a u Hrvatskoj se već desetak godina obilježava kao Noć knjige. 

Ako u turopoljskoj baÅ”tini potražimo neÅ”to Å”to bi ujedinilo oba ova povoda, nećemo morati daleko tražiti: akademik Radoslav Katičić (1930-2019) i etnolog Milovan Gavazzi (1895-1992) u svojim su strukama bili poznati i priznati daleko izvan granica naÅ”e domovine, a nama je na čast da su u svom radu pokazivali i te kakav profesionalni interes za Turopolje, pa i sam Mraclin. Katičić se u viÅ”e svojih knjiga – osobito u “Zelenom lugu” (2010) – bavi turopoljskom jurjevskom tradicijom. Potaknut uočenim podudarnostima između turopoljskih jurjaÅ”kih pjesama i usmene književnosti drugih slavenskih naroda Katičić rekonstruira pogansku vjeru s kojom su Hrvati doÅ”li u ove krajeve te uočava običaje koji su se s vremenom stopili s krŔćanskom tradicijom. 

A Gavazzi u svojoj najpoznatijoj knjizi “Godina dana hrvatskih narodnih običaja” (1939), govoreći o Jurjevu navodi pjesmu koju je zabilježio baÅ” u Mraclinu:

ProŔel je, proŔel, pisani Vuzem,
DoŔel je, doŔel, Juraj zeleni,
Darujte ga, darujte, Juru zelenoga!
Dajte Juri mesa, da se ne bedesa,
Dajte Juri soli, da se Boga moli,
Dajte Juri sira, da vam lepŔe svira,
Dajte Juri jajec, da vas ne bu zajec.

Iako ni ove godine ne možemo dolično obilježiti Jurjevo – a proteklih godina se zalaganjem Stjepana pl. Čunčića i njegove obitelji ta tradicija doista vratila u mraclinski pučki kalendar – ipak nam čitanje joÅ” uvijek nitko ne brani. Prema tome, knjigu u ruke – i pazite da vas ne bu zajec.