Foto: Vesna Navračić - Tafra i Vlado Vinetić

Prošla je već puna godina od kad smo pustili prvu objavu našeg novog internetskog portala mraclin.hr.  Nastavili smo tamo gdje su stali urednici prvog mraclinskog bloga – mraclin.bloger.hr. Uz taj blog  je od 2013. godine ukorak išao i portal nk-mraclin.hr, koji je sada s novim portalom povezan u lijepu cjelinu. Drago mi je da je većina tih suradnika danas s nama i da posao nastavljamo zajedno.

Kao što sam već mnogo puta rekao,  jedan od glavnih razloga zbog kojeg smo pokrenuli portal, bio je veliki broj događaja u našem mjestu koji su bili loše medijski popraćeni ili – možda je bolje reći – nisu bili dovoljno oglašeni. Uz našu inicijativu i pomoć Marka Kosa – Števekovog koji je odnio zahtjev za domenu i server na Grad, danas našim mještanima i svima koji vole znati kako njihovo voljeno mjesto diše, skoro svakodnevno serviramo informacije u njihove domove, od kojih su neki na sasvim drugom kraju globusa. Prema zadnjim podacima koje imamo, naš portal dnevno posjeti od 1500 do 2200 ljudi. Najposjećenije objave su rođenja i svadbe, a kako bi nam broj posjeta bio veći, upućujemo zamolbu svima koji su se prepoznali u ovoj skupini da nam na taj način i pomognu.

Točan datum prve objave je bio 20. svibnja 2015. godine kada je moj  najčvršći oslonac i glavni urednik Matija Kos – Čomi, pustio tekst dobrodošlice, koji je potpisala predsjednica MO Sandra Crnić. Matija ima taj modul da osjeti kad je nešto dobro za selo što dokazuje i njegova aktivnost u više mjesnih društava i udruga. Gotovo svaku objavu (njih bar 80%) svojim je objektivom i fotografijama uljepšavao Vlado Vinetić. Mnogi su potvrdili da su Vladine fotografije šlag na većinu naših objava. Uz trenutke inspiracije Davora Štubana prenesene na naš portal, došli smo na viši nivo gdje su na svoje došli ljubitelji biranog izraza. Uz životopisne sportske izvještaje i fotografije Vitomira Štubana  imali smo dojam kao da o utakmici znamo i više nego oni koji su taj dan bili tamo. Njemu su se na istu temu priključili Krunoslav Kos – Kićo , Goran Vukašinec i Dario Zgurić pa smo nogometne događaje, koji se redaju gotovo svaki vikend, dobili potpuno pokrivene.  Oni su redovito i vrlo slikovito iz svojih selekcija prenosili  veselje, žalost i sve ostale emocije koje su proživljavali  s voljenim klubom.

Potom su uslijedile objave koje su nas posebno digle, one Josipa Kosa – Števekovog i Stjepana Galekovića – Benovog: tu mislimo na Josipovu sposobnost da šaljive sugovornike pretvara u ozbiljne i zanimljive te  na Stjepanov poseban tekstopisački dar (po mnogima nedovoljno iskorišten). U toj prvoj godini etno-štih svojim objavama održavala je  umjetnica za rukotvorine Vesna Navračić – Tafra. Antun Kos – Tona pomagao nam je s objavama vezanim uz, da to tako kažemo, njegovu užu djelatnost. Tona je i glavni sponzor ovog našeg prvog okupljanja.

Kontakt s našom Plemenitom opčinom, uz Stjepana Čunčića nadopunjavao je Nenad Kovačić – Krempi. Aktivnosti POT-a i putovanja brojne su i to je tema koju nikako ne želimo zapostaviti. Pomoć Nikole Cvetnića – Esperantovog  i njegov smisao da u teškim situacijama prikladnom riječju sve okrene na šalu,  od posebnog je značaja za naš moral.  Sa Stjepanom je pisao jednu od najposjećenijih objava, o pokojnom  Nikoli Galekoviću – Benu. Doriana Crnić – Vlahovac bila je naš glas iz vrtića i srodnih institucija. Vatrogasci Zvonimir Šafar, Nedjeljko Babić Darko Vukašinec pokrivali su područje kojem se najviše veselimo kad su u pitanju natjecanja, skupštine ili smotre. Na sreću, uz pokoji požar, opasnost od poplave ili slično, ti izvještaji su uglavnom govorili o ljepšim stranama vatrogastva. Posebnu pozornost htjeli smo posvetiti vjerskim i duhovnom životu. Naš velečasni i kapelan Tomislav Krajačić bio nam je glavna veza i pomoć za sve informacije vezane uz crkvu.  Ivana Crnković je prepoznala naš rad i na poznatom velikogoričkom portalu VG Danas objavila razgovor koji nas je još više približio čitateljima. Za opće savjete u kojima je bilo potrebno iskustvo druge vrste, mnogo puta obraćali smo se Stjepanu Kosu, Vjekoslavu Kovačiću – Kovi i Sandri Crnić. U trenucima naše suhoće, svojim idejama i informacijama pomagao je bivši član redakcije mraclin.bloger.hr koji iz njemu poznatih razloga želi ostati anoniman. Prijedloge kojima su htjeli još više poboljšati sadržaj portala, dobivali smo od naših ljudi iz Hrvatske i cijelog svijeta. Hvala im svima na pomoći!

Nekoliko objava na kojima su fotografije Antonia Kovačića i Ane Štuban pokazuju da  su, nazovimo ih –  mlađe generacije – također spremne za pomoć i sudjelovanje na našem portalu. Ovom prilikom ih pozivam da nam se priključe, jer upravo naš portal može poslužiti za prikaz života i razmišljanja onog dijela mladeži, koji nije aktivan u nekom od društava u Mraclinu.

Posljednja, ali posebna zahvala ide na adresu našeg redaktora Ratka Cvetnića, koji je svojim angažmanom udahnuo dušu našem portalu. Za kraj svojeg izlaganja, poslužit ću se upravo citatom iz njegovog djela: „Trudim se, pokušavam, griješim, ponešto mi polazi za rukom. Ali – kako sam, čini mi se, već negdje napomenuo – da nema Boga sve bi to bilo neizdrživo.“

Mladen Štuban

U Mraclinu, 10. lipnja 2016.

GODINA DANA RADA PORTALA MRACLIN.HR

1. okupljanje svih sudionika u radu portala

10. lipanj 2016. godine, grunt Ratka Cvetnića

Pozvani: Ratko Cvetnić, Mladen Štuban, Vladimir Vinetić, Matija Kos, Davor Štuban, Doriana Crnić Vlahovac, Krunoslav Kos, Zvonimir Šafar, Josip Kos, Marko Kos, Goran Vukašinec, Nikola Cvetnić, Stjepan Galeković, Vesna Tafra, Vida Galeković, Dario Zgurić, Vitomir Štuban, Nedjeljko Babić, Stjepan Čunčić, Ratko Galeković, Nenad Kovačić, Antun Kos -Tona, Vjekoslav Kovačić-Kova, Sandra Crnić, Stjepan Kos, Darko Vukašinec, vlč. Tomislav Krajačić, Ivana Crnković (VGdanas portal).

DNEVNI RED:

1. DOSADAŠNJE AKTIVNOSTI I RAD PORTALA (kratki osvrt na proteklu godinu rada)

2. NASTAVAK AKTIVNOSTI (raspored, zaduženja, problematika, ideje za poboljšanje)

3. IDEJA O OSNIVANJU UDRUGE
Kratko objašnjenje: Obzirom da portal nije registriran kao pravna osoba, nema mogućnosti transparentnog prikupljanja financijskih sredstava, kao ni plaćanja troškova koje nastaju u radu portala. Postoji mogućnost osnivanja udruge, procedura nije previše komplicirana. Potrebno je donijeti odluku o osnivanju, napisati statut, odabrati odgovorne osobe i ime UDRUGE. Troškovi osnivanja su minimalni (biljezi, otvaranje računa i sl.). Kod pisanja statuta bitno je odrediti glavne ciljeve udruge.
Postoji i mogućnost da portal radi u sklopu udruge koja postoji već u Mraclinu – KUD, DVD, NK. U tom slučaju ta udruga morati će donijeti promjene u svom statutu. Ovo je možda jednostavnija opcija, no možda nosi i određene probleme prilikom donošenje odluka, rasporedu financijskih sredstava i sl; drugim riječima nismo samostalni u tome.

4. IDEJA O TISKANJU MRACLINSKOG GODIŠNJAKA
Kratko objašnjenje: Pojavila se ideja o tiskanju Mraclinskog godišnjaka kojeg bi činile vijesti objavljene u toku jedne godine. Ovo je popriličan posao, prije svega potrebno je odabrati i obraditi sve tekstove sa portala (u tekstovima piše: „jučer, danas, prošlog vikenda i sl.). Također fotografije sa portala nisu dovoljno kvalitetne za tisak, stoga nam trebaju originali. Potrebno je i razmisliti za koje razdoblje bi se godišnjak radio, od 1.1 do 31.12; znači za svaku pojedinu godinu, ili recimo od Vidova do Vidova – što je bio jedan od prijedloga. Veliku pomoć u tome mogla bi nam dati gđa. Maja Mravec koja se i inače bavi dizajnom raznih tiskanih izdanja. Obavljen je razgovor s njom i spremna nam je pomoći. Slijedeća, a možda i najbitnija stvar je financiranje tiskanja Godišnjaka. Osnivanjem udruge mogli bi tražiti sponzore i donatore; postoji mogućnost i oglašavanja raznih tvrtki na portalu gdje bi mogli tražiti određenu naknadu. Bilo bi dobro istražiti koliko bi nas koštao tisak, i vidjeti koji bi bio broj izdanja. Ove su sve stvari za raspravu.

5. PROJEKT „MRACLINSKA ŠETNICA“
Kratko obrazloženje: Inicijatori projekta Mraclinske šetnice su Davor Štuban i Mladen Štuban. Ideja je da u ime portala, a uz pomoć pojedinih Mraclinaca napravimo projekt mraclinske šetnice, koji bi predstavili Mjesnom odboru Mraclin, a nakon toga i Gradu Velika Gorica. Trebat ćemo njihovu podršku u tome.

6. NOVA ASANACIJA MRACLINA DO 2027. GODINE
Kratko obrazloženje: Vrlo važan termin – 2027. je stota obljetnica početka asanacije Mraclina. Ta se obljetnica tiče ne samo Mraclina i Hrvatske nego ima i međunarodni značaj. Bilo bi dobro da napore usmjerimo na viziju Mraclina 2027. kao ponovno asaniranog. Popis institucija koje bi trebalo uključiti u obilježavanje 100. obljetnice – ako dobro započnemo priču – mogao bi se brzo proširiti Škola narodnog zdravlja, Ministarstvo zdravstva, HAZU, adrese EU, Svjetska zdravstvena organizacija, adrese UN (tadašnja Liga naroda sudjelovala je u asanaciji). Svaki prijedlog je dobrodošao.

7. RAZNO – prijedlozi, ideje, komentari

Foto galerija: Vesna Navračić – Tafra i Vlado Vinetić

10-IMG_3864 (Small)

Logo-pogrebne-usluge

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.