U četvrtak 7. prosinca u 18 h u Muzeju Turopolja održava se otvorenje izložbe pod nazivom „Planjke – vugli – cifre“  – dokumentiranje drvene arhitekture Turopolja – starija i nova građa u dijalogu. Autorice izložbe su Maja Ergović, viša kustosica dokumentaristica Muzeja Turopolja i izv. prof. dr. sc. Sanja Lončar  s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Izložba je rezultat projekta “Ruralno graditeljstvo na području Turopolja” koji je pod vodstvom Maje Ergović, više kustosice dokumentaristice  i izv. prof. dr. sc. Sanja Lončar proveden tijekom 2022. i 2023. godine. Suradnici na izložbi su izv. prof. dr. sc. Hrvoje Tomić (Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Pepo Cvetković, majstor tesar, Goran Selanac, majstor stolar (Strukovna škola Sisak) i Marijan Dragičević, majstor stolar (Strukovna škola Sisak)

Izložba se konceptualno sastoji od dvije cjeline, a publici će predstaviti bogatu graditeljsku baštinu Turopolja. U prvoj tematskoj cjelini govori se o kontinuitetu dokumentiranja drvene arhitekture na području Turopolja, Posavine, Pokuplja i Vukomeričkih gorica, donosi izbor starije dokumentacije nastale od 19. st. do suvremenosti i nove dokumentacije nastale tijekom 2022. i 2023. godine, dok se u drugoj cjelini predstavljaju alati i tehnike izrade drvenih kuća i ukrasa, povezivanje procesa dokumentiranja i dokumentacije o drvenoj arhitekturi sa srednjoškolskim i visokim obrazovanjemvideo materijal i edukativni sadržaj za posjetitelje.

Ova izložba, koja će biti otvorena do 19. svibnja 2024. godine, posebno je zanimljiva za Mraclin obzir na brojne mraclinske čardake i drvene hiže. Napomenimo još da na otvorenju izložbe u kulturno umjetničkog programu sudjeluje vokalna skupina KUD-a Dučec sa svojim voditeljem Antunom Kottekom.