U Društvenom domu Mraclin održano je izborno sučijsko spravišče Plemenite sučije Mraclin.

Odmah po izvođenja Lijepe Naše i Turopoljske Himne Drago pl. Matanović pozvao je sve prisutne da minutom šutnje odaju počast preminulim braniteljima i nedavno preminulom prvom turopoljskom županu Zdravku pl. Lučiću.

Nakon toga riječ je predao Stjepanu pl. Čunčiću koji je pročitao Povelju bratstva turopoljskoga pokojnog župana gospodina pl. Lučića kao i pozdrav koji je svima poslao gospodin Blaž pl. Galeković, 95 god., najstariji Mraclinec. On je biranim riječima prisutnima zaželio sve najbolje u budućem radu i ispričao se zbog nemogućnosti dolaska. Gospodin pl. Čunčić naglasio je to kao lijepu gestu te kako mu je drago da oni koji nisu s nama, barem mislima prate rad POT-a.

Zatim je iscrpnim riječima objasnio nove dijelove statuta i podnio izvještaje o kajkavskoj meši, sve boljoj kobasijadi, interesu Europe za turopoljsku svinju, novom Pravilniku za Banderij.

Gostima i članovima na spravišču tada se je obratio zapovjednik voda Turopoljskog banderija Nenad pl. Kovačić te ih upoznao o radu i aktivnostima banderija u proteklom razdoblju.

Župan Mihael pl. Pavišić govorio je o budućnosti kao i o problemima na koje je naišao preuzimanjem POT-a. Uspješnim i upornim radom većina njih je otklonjena (iako se neki problemi iz prošlosti vuku čak i po USKOK-u) i napravljeni su zdravi temelji. Opčina nakon dugo godina nije u minusu a dio pomoći je stigao i uvijek dolazi iz Gradske uprave kao i od Stjepana pl. Kosa kojeg je župan pozdravio i zaželio mu sve najbolje. Plemenita opčina vođena je autokratski i to je bilo totalno krivo. Trebali smo raširiti svoje grane i jedan od većih problema je zastarjelo članstvo. Osnovna je stvar uključiti mlade školovane ljude koji imaju šire obzore – rekao je župan.

Na spravišču zbog opravdanog izostanka nije bio prisutan blagajnik Julije pl. Štuban, pa je Stjepan pl. Čunčić sve članove i goste sa zadovoljstvom informirao o stanju blagajne koja je u pozitivi.

Kako je službeni dio spravišča Plemenite opčine išao kraju, s nestrpljenjem se je čekala prilika za degustaciju u svijetu poznatog kvalitetnog autohtonog turopoljskog odojka i kotlovine koju je pripremio Antun pl. Galeković-Rudan uz naravno donirano vrhunsko vino Marijana pl. Kovačića.

Dolazak tamburaša i članova “Dobrih Duša” označio je početak onog opuštenijeg dijela koji je potrajao do kasno u noć!

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.