Iako nije skrivao svoje zdravstveno stanje vijest o odlasku Stjepana Kosa potresla je Mraclin i cijelo Turopolje. JoÅ” krajem ljeta, kad smo ga pozvali na obilježavanje četvrte godiÅ”njice naÅ”eg portala, odgovorio je: “NajljepÅ”a hvala, ali zbog zdravstvenih problema nisam u mogućnosti nazočiti. No, koristim priliku čestitati vam na trudu i radu na portalu koji pomiče granice naÅ”eg Mraclina Å”irom planete. I samo dalje nastavite istim tempom.”

TeÅ”ko bi bilo u jednoj komemorativnoj skici obuhvatiti sve uloge u kojima se s uspjehom okuÅ”ao ovaj zaljubljenik u Mraclin: obiteljski čovjek, sportaÅ”, lovac, folkloraÅ”, političar, kolekcionar i kroničar Turopolja, vatrogasac… U Gorici i Turopolju najviÅ”e je zapamćen kao ravnatelj Srednje strukovne Å”kole i dogradonačelnik Grada u dva mandata,Ā  a teÅ”ko da bi se naÅ”ao neki kutak zavičajnog druÅ”tvenog života u kojem nije ostavio traga kao dužnosnik, član, inicijator. Stoga je, joÅ” u punoj snazi, ovaj politehničar i pedagog već postao živa povijest Turopolja. Mraclinske udruge ovih će dana komemorirati mnoge lijepe trenutke provedene uz profesora Stjepana i njegov nezaobilazni doprinos rodnom Mraclinu i Turopolju, aĀ toplim se prisjećanjem od svog plemenitaÅ”kog sudruga oprostio i komeÅ” turopoljski Juraj Odrčić.

Stjepan Kos preminuo je u 61. godini, u trenutku kad je i svojoj obitelji, Mraclinu, lijepom naÅ”em Turopolju, mogao podariti joÅ” mnogo toga iz riznice svojih raznorodnih talenata. Ali, “svidjelo se Bogu svemogućemu naÅ”ega brata pozvati k sebi”, pa na rastanku poželimo Å teveku da mu bude lahka ta bratska, turopoljska, hrvatska gruda.

Počivao u miru Božjem!Ā Ā