Iako nije skrivao svoje zdravstveno stanje vijest o odlasku Stjepana Kosa potresla je Mraclin i cijelo Turopolje. Još krajem ljeta, kad smo ga pozvali na obilježavanje četvrte godišnjice našeg portala, odgovorio je: “Najljepša hvala, ali zbog zdravstvenih problema nisam u mogućnosti nazočiti. No, koristim priliku čestitati vam na trudu i radu na portalu koji pomiče granice našeg Mraclina širom planete. I samo dalje nastavite istim tempom.”

Teško bi bilo u jednoj komemorativnoj skici obuhvatiti sve uloge u kojima se s uspjehom okušao ovaj zaljubljenik u Mraclin: obiteljski čovjek, sportaš, lovac, folkloraš, političar, kolekcionar i kroničar Turopolja, vatrogasac… U Gorici i Turopolju najviše je zapamćen kao ravnatelj Srednje strukovne škole i dogradonačelnik Grada u dva mandata,  a teško da bi se našao neki kutak zavičajnog društvenog života u kojem nije ostavio traga kao dužnosnik, član, inicijator. Stoga je, još u punoj snazi, ovaj politehničar i pedagog već postao živa povijest Turopolja. Mraclinske udruge ovih će dana komemorirati mnoge lijepe trenutke provedene uz profesora Stjepana i njegov nezaobilazni doprinos rodnom Mraclinu i Turopolju, a toplim se prisjećanjem od svog plemenitaškog sudruga oprostio i komeš turopoljski Juraj Odrčić.

Stjepan Kos preminuo je u 61. godini, u trenutku kad je i svojoj obitelji, Mraclinu, lijepom našem Turopolju, mogao podariti još mnogo toga iz riznice svojih raznorodnih talenata. Ali, “svidjelo se Bogu svemogućemu našega brata pozvati k sebi”, pa na rastanku poželimo Števeku da mu bude lahka ta bratska, turopoljska, hrvatska gruda.

Počivao u miru Božjem!