Narodna mudrost kaže da svako selo ima dvije polovice: jednu koja se karta i drugu koja se bavi određenom profanom aktivnosti koju na ovom mjestu nije potrebno spominjati. Slova općinskih knjiga ne određuju pobliže gdje koja polovica počinje ili završava, međutim i bez toga sa sigurnošću znamo da je središte ove prve polovice Mraclina u subotu 8. travnja bila obiteljska kuća Nikole Cvetnića – Esperantovog, gdje se održao drugi po redu memorijalni turnir u preferansu “Nikola Galeković – Ben”. Nit vodilja organizatora turnira Nikole Cvetnića bila je obilježiti uspomenu i iskazati zahvalnost prerano preminulom prijatelju Benu, koji ga je uveo u svijet preferansa.

Sudjelovanje na turniru bilo je dopušteno samo osvjedočenim znalcima i ljubiteljima ove igre, uz posebnu pozivnicu, pa su tako mraclinsku filozofiju kartanja predstavljali: organizator Nikola Cvetnić, Dragutin Cvetnić – vujča Bebek i Zdravko Štuban – Đafa. Boje zagrebačko-purgerske škole preferansa branili su: svjetski stolnoteniski as Dragutin Šurbek, Branko Borčić, Zlatko Penava, Ivan Roso; zatim odvjetnički kvartet: Marijan Šakić, Veljko Kustec, Lav Božičević i virovitički im kolega Mirko Petraš. Boje Vukomeričkih gorica branio je Darko Herceg.

Nakon uvodne riječi domaćina i organizatora, sudionici su minutom šutnje odali počast prerano preminulom Benu, te tragično preminulim prijateljima i igračima preferansa Vlatku Vidakoviću i Nikoli Radojčiću. Nakon tog čina dolazi kulinarska prezentacija Nikoline supruge Barbare Cvetnić, koja za ručak priprema kobase, krvavice i zelje, zatim Benove udovice Marice Galeković koja poslužuje fantastične medenjake i slana peciva, Nikoline punice Štefice Lučić koja izvanredno priprema mađaricu, te Igora Kovačića koji za večeru poslužuje gulaš, kojem nije uspjela odoljeti niti Nikolina jednoipolgodišnja kćerkica Marija.

Veliki derbi domaćeg prvoligaškog izdanja najvažnije sporedne stvari na svijetu,  Rijeka – Dinamo, rutinski je – i planirano – ignoriran jer je valjalo odigrati tri kola turnira i finale, a poznato je da je preferans džentlmenska igra koja može trajati u beskonačnost. Nakon dvanaestak sati igranja, po završetku finala iza trećeg sata u noći na Cvjetnicu, bilo je poznato da je pobjednik II. memorijala u preferansu “Nikola Galeković – Ben” lanjski slavodobitnik Veljko Kustec, viceprvak Darko Herceg, brončani Nikola Cvetnić – Esperantov (domaćin), četvrto mjesto i medalja Drago Cvetnić – vujča Bebek, a luzer godine, dok posljednje, dvanaesto mjesto, i medalju od šperploče s natpisom “Luzer godine“, osvaja jedan od favorita za ovu neslavnu titulu, gospodin Zlatko Penava.

Medalju za luzera godine, Zlatku Penavi uručio je svjetski proslavljeni stolnotenisač, gospodin Dragutin Šurbek, uz poruku “Peno ,još moraš puno trenirati“. Medalju za četvrto mjesto Bebeku uručio je domaćin i nećak Nikola uz poruku “Zalutao si u ovo finale“, što je naravno bilo u šali.

Brončanu medalju za treće mjesto Nikoli Cvetniću uručuje ponovno gospodin Dragutin Šurbek uz poruku “Nekada sam uživao osvajajući medalje, sada uživam kada ih dijelim.“ Srebrnu medalju za osvojeno drugo mjesto gospodinu Darku Hercegu uručuje prošlogodišnji slavodobitnik Veljko Kustec uz poruku “Više sreće sljedeće godine.“ Zlatnu medalju i prijelazni pehar, gospodinu Veljku Kustecu dodjeljuje sudomaćin memorijalnog turnira, najmlađi sin pokojnog nam Bena, Nikola Galeković.

U praksi već dokazana činjenica kako je lakše nešto osvojiti, nego osvojeno obraniti, daje ovom Veljkovom podhvatu još više na vrijednosti. Slavni grafit u Torinu koji proročanski kaže da će stvari koje su se dogodile jednom, možda dogoditi i drugi puta, ali da će se one koje su se dogodile dvaput, vrlo vjerojatno ponoviti i više puta, daje nam za pravo nadati se da će ovaj festival preferansa iduće godine ponovno okupiti pomno odabrane zaljubljenike i znalce ove nepravedno zapostavljene kartaške igre. Živi bili pa vidjeli.

Od srca hvala svima koji su omogućili ovo okupljanje, kao i onima koji su sudjelovali na turniru, proteklom u vrhunskoj atmosferi i džentlmenskoj igri.

Do slijedećeg susreta lijepi pozdrav, i sretan Uskrs!

Mraclin, 8. travnja 2017.Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.