Izvor: Pinterest

Približavamo se najvećem kršćanskom blagdanu, Uskrsu. Nakon četrdeset dana posta i molitve u kojem smo se razdoblju suočili sami sa sobom, sa svojim strahovima, slabostima i grijesima, čista srca i duše veselimo se uskrsnuću Gospodinovom. Kroz Veliki tjedan svakoga od nas dotakla se agonija koju je Isus trpio radi otkupljenja naših grijeha. Možemo li uopće spoznati Božju ljubav kad je dao razapeti Sina na križu, okruženog ljudima sa margine društva? Ni približno.

Nedavno sam pisala kad mi je postavljeno pitanje bih li svoga kućnog ljubimca dala razapeti, a za uzvrat bi tamo negdje u Kolumbiji, jedan diler, ubojica, bio oslobođen. Zastala sam, kao i većina vas. Tolika je Božja ljubav da ono što Mu je najmilije, ponudi za naše otkupljenje. Slavljenje Uskrsa počinje Velikim četvrtkom i sjećanjem na Posljednju večeru na kojoj je Isus ustanovio euharistiju koju slavimo na svetoj misi. U petak se spominjemo Muke Gospodina našeg Isusa Krista, Kalvarije i Golgote, i pokušavamo dokučiti razmjere izopačenosti ljudskog uma koji osuđuje nevine i posipa se pepelom. Na Veliku subotu posjećujemo Spasiteljev grob i u tuzi gledamo ono što je predstavljalo njegovo ljudsko obličje.

Uskrs – zvuči svečano, sjajno, ako dobro načulimo uši čut ćemo zvuke fanfara i pjev anđela koji se zajedno s nama raduju Uskrsnuću. Sva bit ljudskog postojanja je u tom događaju i sve naše patnje, boli i nade umotane su u platno koje je ostalo kao živi dokaz da ne tražimo živog među mrtvima.

Naravno da Uskrs ima i vanjska obilježja pa će pisanice kao simbol rađanja novog života krasiti blagdanske stolove. Hrana gorkog okusa; luk i hren podsjećaju nas na gorčinu života, ali zato imamo sve ostale delicije koje nas podsjećaju da ne treba brinuti tjeskobno: Bog se pobrine i za ptice nebeske, a kako ne bi za nas koje ljubi.

Veselimo se Uskrsnuću Gospodinovom jer za vjernike nije kraj kad nas svećenik otpusti na groblju: idite u miru. Za nas tad počinje ono beskonačno. Bog nam je dao odabir puta, a samo su dva izbora. Odluka je na nama do zadnjeg udaha, jer Bog oprašta iskrenom pokajniku. Sretan Uskrs, braćo i sestre u Kristu!

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.