Paljenje rakije, tradicionalni završetak vegetacijske sezone, ujedno je i oproštaj Dučecovih spelancija od programa na otvorenom. Prije petnaest godina na ovaj su lijepi običaj jednom pokaznom vježbom podsjetili Marijanček Vinetić i Željko Galeković Benđo, a od 2016. paljenju se pristupa studiozno, početkom svakoga listopada, u propisanim koracima, kako sve brojniji posjetitelji ove manifestacije ne bi sutradan imali možebitne primjedbe. Spremljena je dovoljna količina “matrijala” – šljiva i krušaka – o podložejnu će skrbiti majstori uz tri limena instrumenta za kotlovinu, a bit će tu još dosta popratne okrjepe po zaista popularnim cijenama. Uostalom kune uskoro idu u povijest, ovo je baš prilika da ih zbrinemo na jednom mjestu. 

Paljenje se održava na Jančetovom gruntu, Braće Radića 84, u subotu, 8. listopada s početkom od 14 sati. Ulaz je slobodan, a prema dobrom običaju Dučec je na feštu pozvao i goste – ovaj put to su naši susjedi iz Buševca, Ogranak Seljačke sloge – koji će izvesti prigodni folklorni program. Kao i prošlih godina nastupit će i najmlađi Dučecovi članovi, mnogi od njih po prvi puta pred publikom, pa je to prilika da ih ohrabrimo u prvim folkloraškim koracima. 

U slučaju lošeg vremena, da ne zaboravimo napomenuti, paljenje se seli na natkrivenu terasu NK Mraclin, gdje je održano i lani

Dojdete!

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.