Drago Štambuk, Izvor: www.nacional.hr

Dučecove spelancije ponovo pod naše stare trame dovode jednog neobičnog svata. Drago Štambuk je dakako pjesnik – jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih autora – ali i diplomat, liječnik, kulturni aktivist, prevoditelj, svjetski putnik… Za mraclinske i Dučecove okvire posebno bi mogle biti zanimljive njegove spelancije u rodnim Selcima na Braču, u kojima kroz priredbu Croatia rediviva pod geslom “ča-kaj-što” već dvadeset i pet godina obnavlja trojedinost hrvatskih narječja. Ti su ljetni dani na Braču prilika i za okupljanje velike obitelji Štambuk koja je kroz povijest podarila Dalmaciji i Hrvatskoj mnoge zaslužnike.

U ovoj adventskoj prilici u izboru iz preko pedeset objavljenih autorovih naslova naglasak ćemo staviti na Štambukovu poeziju duhovne inspiracije. Upravo ga je ta duhovna nota za njegovih indijskih dana dovela u blizinu svete Majke Terezije, koja ga je u posljednjim godinama života smatrala osobom od svog najvećeg povjerenja. Mnogobrojni interesi, putovanja, poznanstva, svakako da pjesniku pružaju bogatu literarnu građu, a uz to čine dr. Štambuka veoma zanimljivim sugovornikom, kao krojenim za duge zimske večeri.

Majka Terza i Drago Štambuk, Izvor: www.nacional.hr
Majka Terezija i Drago Štambuk, Izvor: www.nacional.hr

Kroz susret sa Dragom Štambukom vodit će nas pjesnikinja i urednica, naša draga susjeda iz Gorice, Darija Žilić, kojoj zahvaljujemo na pokazanoj inicijativi i suradnji. I neka se nitko ne plaši niskih temperatura – susret s pjesnikom zakazan je u maloj, ali toploj dvorani Dučeca u Društvenom domu, u petak 9. prosinca, s početkom u 20 sati. Ulaz je slobodan, a u skladu s domaćinskim pristupom kulturnim pitanjima poslije priredbe pozivamo na turopoljsku zimsku zakusku. Dojdete!

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.