Dr. Hloupek u Mraclinu

Na današnji dan, 15. listopada prije točno 90 godina, u Mraclinu se pojavio automobil – što je u to doba već samo po sebi bilo događaj – a u automobilu dvoje neočekivanih gostiju. Evo kako je u svojim sjećanjima taj događaj opisao Josip Zrnčić. “Dana 15. 10. 1926. došla su u Mraclin ambulantna kola sa liječnikom i sestrom pomoćnicom. Nalijepili su po kućama oglase kojima pozivaju stanovnike Mraclina da idući dan u šest sati navečer dođu u školu gdje će im se objasniti zašto su došli u Mraclin.”. Idućeg dana u Mraclin su stigli direktor Higijenskog zavoda, dr. Borčić, s liječnicima Rasuhinom i Hribarom koji su najavili da će u školi svakodnevno biti jedan liječnik i sestra, čiji će zadatak biti liječenje i zdravstvena poduka Mraclinaca, ali i mještana okolnih sela. Drugim riječima, tom je akcijom na određeni način najavljena asanacija Mraclina, koja će početi iduće godine.

Ovim povodom u Mraclinu ovog petka iz istoga smjera očekujemo automobil s još jednim uglednim gostom. Dr. Željko Dugac, znanstvenik s Odsjeka za filozofiju znanosti HAZU i jedan od naših vodećih povjesničara medicine, autor u čijim knjigama asanacija Mraclina zauzima vrlo važno mjesto, podsjetit će nas na najvažnije dijelove te velike priče. Čut ćemo zanimljiv osvrt na djelovanje Škole narodnoga zdravlja, na dr. Andriju Štampara i na okolnosti koje su dovele do toga da naši djedovi i pradjedovi sudjeluju u jednom od najvećih programa javnog zdravstva iz hrvatske povijesti. Predavanje koje će dr. Dugac popratiti bogatim slikovnim materijalom, zakazano je za 18 h na Zgradi, a ulaz je slobodan. Naravno, po lijepom Dučecovom običaju večer ćemo zaključiti malim domjenkom.

No, to nije sve u ovoj obljetničkoj prilici: inicijativom Dučeca istoga dana pristupit će se svojevrsnoj asanaciji važnog mraclinskog punkta, perivoja ispred naše Zgrade. Naime, tijekom vremena taj se prostor, osvojen isušivanjem “mrske bare Krke”, pretvorio u pravi mali arboretum u kojem su uživale generacije Mraclinaca. Ali, kako i stabla imaju svoj vijek trajanja, park je s vremena na vrijeme potrebno obnoviti. Stoga ćemo u petak poslijepodne dočekati nove stanovnike našeg perivoja. U suradnji s tvrtkom Zrinjevac iz Zagrebačkog Holdinga, te mladom mraclinskom stručnjakinjom za hortikulturu Ivom Brozinčević, dogovoreno je da se oko terase posade, kako slijedi: tri lipe, dvije vrbe, jedan stupasti hrast te jedan gost s Dalekog istoka – ginko. Dojdete!

"Mrska bara Krka" - mjesto gdje se danas nalazi park i Zgrada
“Mrska bara Krka” – mjesto gdje se danas nalazi park i Zgrada

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.