Početkom listopada lanjske godine KUD Dučec uputio se na dvodnevni izlet u jedan od naših najljepših krajeva – u slikoviti Skradin, gradić na Krki, a usput i do obližnjeg visovačkog samostana. Nastup organiziran na poziv domaćina, Grada Skradina i mjesnog Ogranka Matice hrvatske, a u sklopu proslave Dana Grada, bio je prilika da se dogovori i uzvratni posjet. Tako će nam se ove subote Skradin predstaviti svojim vodećim kulturnim “proizvodom”, Ženskom klapom “Skradinke”.

Klapa je osnovana 1998. godine i u njoj pjeva već druga generacija “Skradinki”, koja u rodnome kraju, mističnoj Krki i drevnoj Skardoni, nalazi neiscrpnu inspiraciju za svoj glazbeni, ali ne samo glazbeni izričaj. Naime, osim njegovanja tradicije dalmatinskog klapskog pjevanja, klapa “Skradinke” baštinu svoga kraja čuva i nošnjom koja se obavezno sastoji od pojasa i kape crvene boje sa nizom crnih vezenih ukrasa tzv. boula, ističući pripadnost kraju iz kojeg potječu. Takve ih možemo vidjeti i na ovom video-klipu. Spomenimo da je klapa nastupala na svim renomiranim festivalima klapske pjesme u Hrvatskoj  – Omiš, Kaštela, Sinj – a imala je i uspješna gostovanja u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Austriji, Njemačkoj i Švedskoj, što je “Skradinkama” uz ostala priznanja donijelo i nagradu za poseban doprinos promicanju dalmatinske klapske pjesme. 

“Skradinkama” će se u ime domaćih snaga pridružiti Ženska vokalna skupina Dučeca, a poseban gost programa bit će klapa “Nostalgija“, jedna od najpoznatijih i najboljih naših muških klapa koja nam stiže ravno iz najveće dalmatinske kolonije – naime iz Zagreba. Tako ćemo nakon dvije godine ponovo u Mraclinu imati prvorazredan klapski nastup.

Koncert “Skradinki” i njihovih gostiju – a i domaćina – održat će se u subotu, 22. o.m. u predvečerje Jurjeva, na mraclinskoj Zgradi (Braće Radić 89a), s početkom u 20 h. Veselimo se ponovnom susretu sa skradinskim prijateljicama i prijateljima, koje će predvoditi gradonačelnik Antonio Brajković i predsjednik Ogranka MH-a dr. sc. Marinko Šišak, koju su nam lani priredili nezaboravan izlet. 

Ulaz na priredbu je slobodan.

Dojdete!

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.