“Vulice su oživele” kaže jedan stih iz naše seoske himne “Mraclin, selo milo”, a baš je tako bilo u Skradinu ovoga vikenda kad je KUD Dučec, na poziv Grada Skradina i skradinskog Ogranka Matice hrvatske, gostovao u ovom doista prelijepom kraju.

U subotu smo najprije prošetali “kalama, skalama i butama” Šibenika grada, kojima nas je proveo idejni začetnik ovoga gostovanja, dr. sc. Marinko Šišak. U podnevnoj šetnji obišli smo šibensku rivu, znamenitu katedralu sv. Jakova, staru gradsku jezgru, te se spustili do novouređene Poljane. Malo nam je prijetila kišica, ali u Skradinu, gradu nevelikog broja stanovnika, ali burne i drevne povijesti, dočekalo nas je sunce, kao naručeno da zagrije Trg Male Gospe na kojem smo u 18 sati imali zakazan nastup. Prije toga članovi Dučeca su uz pjesmu i bogatu kostimografiju prodefilirali glavnim ulicama “hrvatskog St. Tropeza”, kako Skradinu sve češće tepaju.

A na pozornici su se izmjenjivale jake snage našeg KUD-a: Ženska vokalna sekcija, koja je otvorila nastup, tamburaši i plesna skupina, prva postava i podmladak: turopoljski i bunjevački plesovi, stare turopoljske pjesme. Poseban dio program bio je posvećen knjizi “Pedeset” Tomislava Galekovića Brke koju je ovoga proljeća izašla upravo u izdanju Ogranka MH Skradin. Knjigu je ukratko predstavio recenzent, pisac i novinar Vedran Kukavica, a onda je autor u svom stilu pročitao nekoliko kajkavskih pjesama uz srdačno odbravanje publike, ne samo one koja razumije “domaču reč”, nego i one koja ne razumije ni hrvatski. A kad je Brko na kraju odrecitirao i svoju pjesmu zahvale Skradinu znali smo da je i ovaj nastup Dučeca naprosto osuđen na uspjeh.

Nakon što je ŽVS otpjevala “Mraclin, selo milo” predsjednik KUD-a Dučec Matija Kos zahvalio je gradonačelniku Skradina Antoniju Brajkoviću i dr. Šišku na više nego srdačnom gostoprimstvu, uručivši domaćinima Dučecovu liru, a potom je gradonačelnik Brajković, uz prigodne suvenire, toplim riječima zahvalio Mraclincima na njihovom udjelu u proslavi Dana grada i blagdana sv. Jere, zaštitnika Skradina. I odmah je kod pozornice pao dogovor za uzvratni posjet, ako Bog da već ovoga adventa, kad će nam se Skradin predstaviti svojim glavnim scenskim adutom – klapom Skradinke.

Sutradan ujutro još jedan dan za dugo sjećanje – odlazak “fratarskom brodicom” na otočić Visovac gdje u samostanskoj crkvi Dučecova pjevačka skupina, predvođena voditeljem i orguljašem g. Antunom Kottekom, zajedno s ostalim članovima sudjelovala u misnome slavlju. O tom susretu s Visovcem i fra Stojanom, redovnikom, pjesnikom i botaničarem, uskoro više u tekstu Ksenije Nestorović. Nakon mise uslijedio je povratak u Dubravice gdje su nam domaćini u mjesnom vatrogasnom domu priredili ručak – odojak i janjetinu – a ne treba naglašavati da su se i tu isukale tambure kako bismo na put prema Mraclinu krenuli u što boljem raspoloženju.

I dok se dojmovi tek sređuju možemo samo još jednom zahvaliti našim skradinskim domaćinima na prekrasnom vikendu u njihovom kraju. A da su u dane svetog Jere ulice doista oživjele svjedoče i komplimenti Dučecu na službenim stranicama Grada.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.