Gost Dučecovih spelancija u petak navečer bit će dr. Željko Dugac, povjesničar medicine i vjerojatno najbolji poznavalac djelovanja Škole narodnog zdravlja i njenog karizmatičnog šefa dr. Andrije Štampara. Tema se podrazumijeva: asanacija Mraclina i velike promjene koje su u Mraclinu nastupile od 1927. godine da bi u idućim godinama selo izdigle daleko iznad opće uljudbene razine našega podneblja te ostavile dalekosežne posljedice po Mraclince sljedećih naraštaja.

dr. Željko Dugac
dr. Željko Dugac

Dr. Dugac rodom je iz Rijeke, a nakon završenog Medicinskog fakulteta u rodnom gradu dolazi u Zagreb gdje polaže stručni ispit, no ordinaciju zamjenjuje arhivima te potom magistrira i doktorira na područjima povijesti javnoga zdravstva. Stipendije, među kojima i one Rockefellerovog arhivskog centra u New Yorku te londonskoga University Collegea, omogućile su mu plodnu znanstveno-publicističku produkciju iz koje izdvajamo dvije za Mraclin osobito značajne knjige “Protiv bolesti i neznanja” (2005.) i “Kako biti čist i zdrav” (2010.). Obje knjige moći će se nabaviti u petak nakon predavanja, a spomenimo i to da idućeg četvrtka Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti priređuje promociju i treće knjige iz istog autorovog ciklusa – “O sestrama, siromašnima i bolesnima” – koja je posvećena međuratnom Zagrebu.

Podsjećamo, sadnja stabala u parku ispred zgrada započinje u petak u 17 sati, a predavanje dr. Dugca, uz bogat popratni slikovni materijal u 18 sati na Zgradi. Ulaz je slobodan.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.