Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je “Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske” dobrovoljne darivatelje krvi za iznimni human i domoljubni doprinos u 2016. godini, a u prigodi Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, odnosno 65 godina dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenoga križa, koji obilježava 140 godina rada u Hrvatskoj.

Predsjednicaje u obraćanju naglasila posebnu vrijednost duge tradicije dobrovoljnog darivanjakrvi u Hrvatskoj u organizaciji Crvenog križa,organizacije koja promiče ideje solidarnosti, zajedništva, milosrđa iizgradnje humanijeg društva.

Darivanje krvi plemenita je i nesebična gesta kojom se pomaže spašavanju života i ozdravljenju mnogih ljudi i na tome smo duboko zahvalni, dodala je Kolinda Grabar-Kitarović, podsjetivši da su to osjetili svi koji dolaze u bolnice zbog operativnih zahvata, ali i gosti, turisti i svi kojima je potrebna medicinska pomoć.

Među 150 darivatelja iz cijele Hrvatske bio je i jedan od najboljih turopoljskih, a posebno mraclinskih – nogometaša svih vremena, Nikola Cvetnić – Đekson.

‘Bila je iznimna čast biti na Pantovčaku kod predsjednice, ali i čast što sam više od 100 puta darivao krv i pomogao ljudima kojima je trebala. Sam prijam je bio protokolaran, nije bilo previše vremena za razgovore, a predsjednica je na mene ostavila sjajan dojam. Drago mi je što mojim putem – a dao sam dosad krv u 105 navrata – ide još jedan Mraclinec, to je Zvonimir Šafar’.