Misno slavlje u 11 sati predvodio je vlč. Josip Rožman, a Svetu misu u 17 sati predvodio je naš kapelan, vlč. Tomislav Krajačić. Misu je pjesmom uveličao i Zbor mladih župe Vukovina. Vlč. Krajačić u svom obraćaju vjernicima govorio o svetome Vidu, mučeniku, mladiću koji je svoj život iz dana u dan poklanjao Gospodinu Isusu Kristu, sve do svoje smrti i krvi proljevene onako kako ju je Krist prolio za sve nas.

– Vaš zaštitnik, sveti Vid, dao je takav odgovor nad kojim se Isus Krist mogao zadiviti, a mi, braćo i sestre, možemo reći, da nas Bog ni po čemu nije zakinuo, sve imamo. Imamo sakramente i riječ Božju koju slušamo svake nedjelje. Na nama je hoćemo li je upotrijebiti – ili odbaciti – jer samo po tome u nama se rađa Božja slika.

Zbor mladih župe Vukovina-01Nako mise u prepunoj dvorani Društvenog doma uslijedio je završni koncert KUD-a „Dučec“,  kojim su završili  XI. dani svetog Vida. Koncert su započeli najmlađi članovi Dučeca koji su izveli dječju točku „Sjedi ježo u oranju“. Koreografijom međimurskih pjesama i plesova počastila nas je srednja skupina društva, a najstarija skupina otplesala je „Bunjevačko kolo“, “Zapjevaše naše bunjevačke vile”, a koreografijom „Lepa Mara kolo vodi“, te zajedničkim plesom i pjesmom, prošetali smo Turopoljem. “Prigorski intermezzo” odsvirala je naša tamburaška skupina. Društvo je i ove godine pozvalo u goste KUD „Nova zora“ iz Donje Lomnice, koje nas je odvelo na negdašnju pravu turopoljsku svadbu. Nakon koncerta, nastavljeno je druženje s dragim gostima uz pjesmu i svirku naših tamburaša.

Malo pomalo došli smo do završetka još jednih Dana svetog Vida. Kad je uprava KUD-a „Dučec“ 2006. godine pokrenula ovu manifestaciju, nitko nije vjerovao da će postati tradicija i zaštitni znak našeg Mraclina, ali i cijelog Turopolja. U ovih 11 godina u Mraclinu je održano preko 70 raznih događanja – od folklornih i tamburaških koncerata, kazališnih predstava, raznih predavanja, prikaza starih običaja, promocija knjiga, sportskih događanja do obilježavanja povijesnih događaja važnih za Mraclin i Turopolje… U proteklom tjednu imali smo pregršt događanja: od kazališne predstave, dječjih sportskih igra, večeri poezije, premijere nove pjesme „Mraclin, selo milo, pa do tamburaške večeri, priče o NK Mraclin te nogometnog turnira. Jedanaesti Vidovski dani privukli veliki broj posjetitelja i izvođača. Potaknut posebnim duhovnim ozračjem blagdana u kojem slavimo našeg patrona, ti su dani za Mraclin i Mraclince obilježen druženjem, zajedništvom i veseljem. Vidovi dani su nam u krvi, postali su naša tradicija, koja iz godine u godinu prerasta u jedno od najvećih događanja u Turopolju.

Ovom se prilikom organizatori zahvaljuju svim sponzorima: PPS Galeković, Hrvatski veterinarski institut, KOVA d.o.o., Galeković design, Grad Velika Gorica, Turistička zajednica Grada, Gala drvo d.o.o., Cvjećarnica Anamarija i Pogrebne usluge Kos. Zahvale idu i svim mraclinskim udrugama koje podupiru ovu manifestaciju – Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Mraclin, Nogometnom klubu Mraclin, ali i tamburaškim sastavima – Alibiju, Lajbekima, Modroj Galici, Dobrim dušama; te svim ostalim pojedincima koji su nesebično doprinijeli da ova manifestacija zaživi i postane prepoznatljiva u Turopolju i našem Gradu. Velika zahvale zasigurno idu i upravi KUD-a „Dučec“, a posebice predsjedniku Vjekoslavu Kovačiću kao jednom od glavnih inicijatora Dana svetog Vida.

Fotogalerija: Vlado Vinetić i Vesna Navračić – Tafra

 

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.