U ponedjeljak, 12. lipnja, započinju nam XII. dani svetog Vida. Ove će godine „Dane“ otvoriti novoosnovano Društvo žena „Anđela Lovreković“ izložbom ručnih radova i starinskih zidnih kuhinjskih krpa te radova polaznika dječjeg vrtića u Mraclinu. Otvorenje izložbe biti će u 18.00 sati na Zgradi. Kako je Društvo žena tek osnovano, kratku priču o Društvu u uvodu će ispričati predsjednica Vesna Tafra. Izložba će biti otvorena čitav tjedan Dana svetog Vida, a moći će se pogledati svaki dan od 20.00 sati, odnosno prije početka naših ovogodišnjih događanja.

U Društvenom domu Mraclin moći ćemo pogledati kazališnu predstavu „Prijatelji“ u izvedbi KUD-a Vrhovje. Kulturno umjetničko društvo Vrhovje župe Dubranec osnovano je 2001. godine i broji oko 80 aktivnih i veliki broj podupirućih članova. Svoje aktivnosti ostvaruje kroz pet sekcija: dječj folklorna, odrasla folklorna, tamburaške sekcije za odrasle i za djecu, te izvorna pjevačka skupina. Članovi Društva su uglavnom iz Markuševca Turopoljskog i Donjeg Dragonošca te su tako i svojevrsna kulturna poveznica gradova Zagreba i Velike Gorice.

Glumačka sekcija se odvažila i za scenu adaptirala komediju ”Prijatelji”, autora Izvora Oreba (kipar, slikar, pisac, skladatelj) i njegove supruge Emilije Karlavaris (akademska slikarica i kiparica). Dodatni izazov kod prilagodbe ovog djela bio je prijelaz sa čakavice na turopoljski „kaj“. Suradnju autora komedije i KUD-a Vrhovje inicirao je načelnik Općine Pisarovina Tomo Kovačić.

”Prijatelji” su uvježbani u nepuna tri mjeseca u prostoru obnovljenog Doma kulture u Donjem Dragonošcu, a u studenom prošle godine komedija je premijerno izvedena povodom Dana Općine Pisarovina u Društvenom domu. Publika je sjajno prihvatila ”Prijatelje” i izvođače te je četiri tjedna kasnije na istom mjestu predstava izvedena još jednom. Treća izvedba uslijedila je u Bratini, a četvrta u Kazalištu Komedija. Poseban bonus za glumce amatere i predsjednicu KUD-a Branku Smolković Cerovski bilo je gostovanje na HRT-u u emisiji ”Dobro jutro, Hrvatska”.

Komedija ”Prijatelji” govori o susjedima posvađanima oko zemlje. Nakon dolaska iseljenika-povratnika iz Amerike pokaže se da je zemlja zapravo njegova. Dok traju selska prepucavanja, među akterima bukne i poneka ljubav, a na kraju sve završi u slozi i sreći. Nositelji uloga u ”Prijateljima” su: Ivan Nestić (Iva, zvani Pošteni), Irena Brebrić (njegova žena Bara), Ana Ivančić (njihova kćerka Suzi), Ivan Brebrić (Peter, zvani Dobri), Štefica Tkalec (njegova žena Kata), Mario Karlović (njihov sin Reksi), Željko Basta (policajac Martin), Davor Ivančić (Frenki, zvani Amerikanac), Ana Cerovski (njegova kćerka Krešimira) i Drago Karlović (geometar).

Početak predstave je u 20.30 sati, a ulaz je besplatan. Dojdete!