VIDEO: Pogledajte dokaz papine tvrdnje o postojanju anđela čuvara

Da nas netko uvijek pazi, svaki puta ponovo izdiže, tjera oprezno naprijed papa Franjo potvrdio je priznanjem doktrine o anđelima kao čistoj realnosti

Anđeli čuvari postoje – izjavio je papa Franjo tijekom misnog slavlja u Vatikanu 2. Listopada 2014.

Kada se preispitujemo, trudimo se biti oprezni, na neki način usmjeravamo, zapravo slušamo glas našeg suputnika, pojasnio je papa Franjo.

Da nas netko uvijek pazi, svaki puta ponovo izdiže, tjera oprezno naprijed potvrdio je priznanjem doktrine o anđelima kao čistoj realnosti, te pozvao vjernike da preispitaju svoju vezu s čuvarem, da ga pozdrave ujutro, a zamole da ih čuva noću.

Prema svetom Augustinu riječ anđeo označava službu a ne narav, jer su duhovi po onome što jesu, a anđeli po onome što čine, to znači sluge su i vjesnici Božji. Anđeli imaju razum i volju, što znači da su osobna i besmrtna stvorenja.

Anđeli su stvoreni u isto vrijeme kada i svijet, ali prije čovjeka.

Kršćanska anđeoska hijerarhija označava stupnjevit poredak anđela na nebesima. Takva podjela potječe od pisanih djelaPSeudo-Dionizija-Areopagita, teologa iz petog stoljeća i navodnog učenika svetog Pavla. Pseudodionizijski spisi Mistična teologija, Nebeska hijerarhija i O Božjim imenima, su temelj zapadnog učenja o duhovnim nebeskim bićima, a spominju se i u Bibliji. Podijeljeni su u devet sfera ili zborova, u skupini po tri.

Sveto Pismo je najbolji i najčišći izvor u kojem pronalazimo najpotpunije podatke o anđelima.

U Knjizi Postanka anđeo Božji se ukazao Hagari kada je u pustinji tugovala i očajavala, gledajući kako će joj sin umrijeti okrutnom smrću od gladi i žeđi, tješeći je i hrabreći, te silno obradovavši kad joj je rekao da će joj sin postati ocem velikog naroda.

Podatke nalazimo i u Prvoj knjizi o Kraljevima, u priči o Juditi, u Drugoj knjizi o Makabejcima, u Drugoj knjizi o Makabejcima, u knjizi o Tobiji, u Novom zavjetu i drugima.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.