Cvjetnica je posljednja korizmena nedjelja uoči Uskrsa. Dobila je naziv zbog običaja blagoslova cvijeća i maslinovih grančica. Kod nas se blagoslivlja grančica drena ili – kak mi velimo – drenka, ukraÅ”ena svilom uz dodatak malo imele, ako je imamo. 

Djeca su se nekad jako veselila Cvjetnici, skupljajući po susjedstvu okićene grančice drenka koje su nosili u crkvu na blagoslov. Nakon blagoslova u znak zahvalnosti dobivali su slatkiÅ”e, jaja, a najveća sreća je bila kad su dobili novce. Za taj blagdan kupovala se nova odjeća koja se se nosila samo na velike blagdane. Nažalost taj običaj kod nas polako izumire. Mnogi na blagoslov ne nose okićeni drenek sa svilom, već maslinovu grančicu. Djeca viÅ”e ne sakupljaju grančice po susjedstvu da bi dobili slatkiÅ”e, jaja ili novce. DoÅ”la su druga vremena, neki drugi ljudi.

Nedjeljom Cvjetnice započinje Veliki tjedan u kojem se prisjećamo Isusovog svečanogĀ ulaska u Jeruzalem i njegove muke i smrti na križu radi nas ljudi. Živimo u teÅ”kim vremenima u kojem vlada nepravda, bezakonje, pandemija, glad, rat. Pozvani smo na promiÅ”ljanje, sabranost i pokoru. Okrenimo se Bogu, možda su ovo posljednja vremena za čovječanstvo.Ā 

O Isuse izranjeni

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaÅ”titu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.