Cvjetnica je posljednja korizmena nedjelja uoči Uskrsa. Dobila je naziv zbog običaja blagoslova cvijeća i maslinovih grančica. Kod nas se blagoslivlja grančica drena ili – kak mi velimo – drenka, ukrašena svilom uz dodatak malo imele, ako je imamo. 

Djeca su se nekad jako veselila Cvjetnici, skupljajući po susjedstvu okićene grančice drenka koje su nosili u crkvu na blagoslov. Nakon blagoslova u znak zahvalnosti dobivali su slatkiše, jaja, a najveća sreća je bila kad su dobili novce. Za taj blagdan kupovala se nova odjeća koja se se nosila samo na velike blagdane. Nažalost taj običaj kod nas polako izumire. Mnogi na blagoslov ne nose okićeni drenek sa svilom, već maslinovu grančicu. Djeca više ne sakupljaju grančice po susjedstvu da bi dobili slatkiše, jaja ili novce. Došla su druga vremena, neki drugi ljudi.

Nedjeljom Cvjetnice započinje Veliki tjedan u kojem se prisjećamo Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem i njegove muke i smrti na križu radi nas ljudi. Živimo u teškim vremenima u kojem vlada nepravda, bezakonje, pandemija, glad, rat. Pozvani smo na promišljanje, sabranost i pokoru. Okrenimo se Bogu, možda su ovo posljednja vremena za čovječanstvo. 

O Isuse izranjeni

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.