Foto: www.vjeraidjela.com

Dan je uoči Čiste srijede – Pepelnice, dan kojim započinje korizmeno vrijeme u kojem se vjernici na osobit način pripremaju za najveći krŔćanski blagdan – Uskrs. Na Čistu srijedu vjernici pristupaju obredu pepeljenja .Svećenik vjernike posipa pepelom po glavi ili stavi znak križa na čelo izgovarajući: “Sjeti se čovječe da si prah i da ćeÅ” se u prah pretvoriti” ili “Obratite se i vjerujte evanđelju”. Pepeo koji se koristi su spaljene grančice od proÅ”logodiÅ”nje Cvjetnice. Vjernici su pozvani na post i nemrs Å”to znači da moraju izbjegavati meso, mlijeko i mliječne proizvode i jaja, a samo jednom u danu mogu se najestiĀ do osjećaja sitosti.Ā 

Korizmeno vrijeme traje četrdeset dana kada smo pozvani na pokoru, odricanje, promiÅ”ljanje o prolaznosti ovozemaljskog, mijenjanju vlastitog ponaÅ”anja sa odlukom da ćemo postati bolji prema svom bližnjem, spremni oprostiti. Ostale su mi lijepe uspomene iz djetinjstva kada sam kao dijete sa svojim vrÅ”njakinjama u naÅ”oj kapeli molila Križni put, razmatrajući kroz četrnaest postaja Isusovu patnju i muku do konačne smrti na križu. Ta lijepa tradicija nastavila se do danas.

Nastojmo ove korizme promijeniti loÅ”e navike, ponaÅ”anje, odbacimo sebičnost, zloću, jal, postanimo bolji jedni prema drugima, neka to bude naÅ” doprinos za one koji su bolesni, umirući, i one koji su ostali u ovom potresu bez svojih domova.