Foto: Zvonimir Šafar

U devet dana duhovne obnove u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini pred velikim mnoštvom vjernika, duhovnik u zagrebačkom Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu Vlado Razum, podario je vjernicima veći žar molitve, slušanja riječi Božje, kajanja i slave Otajstva.

– Divna je to slika putujuće Crkve, Crkve koja je na putu prema svojoj vječnoj domovini. Svaka posvećena crkva za nas je sveto tlo, nebom obilježjeno tlo, na kojim se okuplja živa Crkva oko svojeg uskrslog Gospodina. Ova turopoljska ljepotica već je stoljećima tu, samo pogled na nju govori nam ono što Isus reče – Evo ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta.

– Blaženi oni koji slušaju riječ Božju, Koji je čuvaju, usvajaju i po njoj žive. Isus je rekao još jedno blaženstvo – Blaženi oni koji ne vidješe, a koji vjeruju. To smo mi. Nismo veliki dionici svih tih događaja, ali razmatramo riječ, usvajamo je i dolazimo ovdje i ćutimo da je to ono pravo Potrebno je samo moliti za snagu da to možemo ne samo usvojiti, nego živjeti i svjedočiti. To je snažno oružje i ako ga usvojimo, onda sve može biti skladnije i bolje. I to je šansa za ovaj svijet u kojem živimo. Zato molimo Blaženu Djevicu Mariju koja je živjela ovaj ideal da nam pomogne kako bi se u nama i po nama razvijalo ovo Božje djelo i kako bi u nama i po nama Gospodin mogao biti živ, i kako bi u nama i po nama mogao djelovati.

Na jutarnjoj misi za blagdan Velike Gospe velečasni kapelan Matija Vragović osvrnuo se na tri važna događaja u životu majke Marije: na trenutak njenog izabranja, kad joj je anđeo navijestio da ima postati Majkom Božjom, na trenutak Isusove borbe i smrti na križu, te u trenutku njezine nebeske proslave koju danas slavimo. Božja riječ kao i nauk crkve kojeg primamo, žele nam predstaviti Mariju kao ženu, kao majku i napose kao vjernicu. Jer ako za Isusa velimo da je nama po svemu jednak osim u grijehu, onda to sigurno možemo reći za Blaženu Djevicu Mariju. Ona je kao žena i kao vjernica imala svojih kušnja, imala svojih poteškoća, ali pokazala se dostojnom i čvrstom službenicom Gospodnjom.

Foto-galerija: Zvonimir Šafar i Mladen Štuban