Pepelnica i kako je još zovemo Čista srijeda označava jedan početak i to svetog vremena. Korizme. To vrijeme traje 40 dana. Vrijeme dano nama, da uredimo svoj život. To je pokorničko vrijeme, da kroz odricanje i dobra djela uredimo svoj život za Krista i Njegove vazmene dane ali i za svoju vječnost. Tako Pepelnica ima osobni karakter obrazovanja. Ona je poziv na osobno obraćenje i promjenu života. Ponašanja. To je vrijeme odbacivanja onoga čega se sramimo i zbog čega smo manje kršćani. To je vrijeme dubljeg promišljanja. Za promjenu srca. Posipamo se pepelom po glavi. Pepelom se pravi znak križa na čelu. Pritom se izgovaraju riječi: “Obratite se i vjerujte evanđelju”. Ili: “Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti”. Pepeo na našoj glavi je naša spremnost na pokoru i novi život.
Pepelnica je poziv na unutrašnje čišćenje. Na čišćenje. Sam naziv govori nam o tome. Tog dana je zapovijedani post (to znači da ćemo jednom na dan najesti do sita ali ‘proste hrane’, jer lignje, riba ili losos nije post nego nemrs) i nemrs (to znači da se ne jede meso). Treba naglasiti da se obično osim mesa ne jedu ni mlijeko, jaja i mliječni proizvodi
Kroz to se vježba odricanja i umjerenost te kontrole nad samim sobom. Tu pokazujemo koliko smo spremni na žrtvu i odricanje iz ljubavi prema Kristovoj muci i smrti te željom za vječnost.

PITANJA

1. Što ću u ovoj Korizmi odbaciti, čega sve odreći radi Kraljevstva Božjega, u materijalnom i duhovnom smislu?
2. Što ću novo posijati u svoj život, odnosno, što ću novo uvesti u svoj život da budem više čovjek i katolik te mi to pomogne u kontroliranju samoga sebe i pomogne mi ostvariti, kao katoliku, Kraljevstvo Božje već na zemlji i po svršetku mog života u njega ući na Nebu?

Tekst: vlč. Krunoslav Pačalat

Facebook komentari