Tekst i slika: Jasna Čunović

Samo nas još nekoliko dana dijeli od prve nedjelje adventa, ili došašća, kad se na poseban način želimo pripremiti za blagdan Isusovog rođenja – Božić. Ove godine prva nedjelja došašća počinje 29. studenog i završava 24. prosinca, na Badnjak. Advent počinje slavljenjem misa zornica koje simboliziraju budnost kršćana u vremenu pripreme za Božić i iščekivanje konačnog Isusovog dolaska. Slave se u 6 ili 7 sati ujutro.

Pali se prva adventska svijeća: svijeća simbolizira svijetlo, četiri svijeće predstavljuju četiri nedjelje do Božića i ujedno predstavljaju epohe u ljudskoj povijesti: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i konačni kraj. Kod nas nije bio običaj izrade adventskog vijenca i paljenja svijeća sve do devedesetih godina prošlog stoljeća, ali tu smo tradiciju prihvatili i držimo je i danas. Pšenicu sijemo na sv. Luciju, a pšenica nam predstavlja simbol plodnosti i novog života. Naši stari su nekad govorili da ako je pšenica gušća godina bude rodna i plodna.

Advent je vrijeme pokore, odricanja, posta, dobrih dijela i – svakako – duhovne pripreme za Isusov dolazak. Svjedoci smo da je izvanjsko obilježavanje adventa po ulicama, trgovima na prvom mjestu. Blještavilo tisuće lampica, opojni mirisi kuhanog vina, pečenih kobasica i fritula ljude čine sretnima i taj izvanjski šušur nazivaju adventom. Za mnoge su to depresivni dani zbog neimaštine i siromaštva, a za druge zbog raskoši i obijesti.

Živimo u vremenu kada je cijeli svijet na koljenima zbog koronanavirusa. Još uvijek je ta pandemija velika enigma za cijelo čovječanstvo. Jesmo li se možda zapitali je li nam to upozorenje i opomena? Sad je pravo vrijeme da ispitamo svoje savjesti, poravnamo sve staze i brežuljke kako bi čista srca dočekali Isusovo rođenje.