Foto: Ivan Čunčić

Župljani Pohoda Blažene Djevice Marije iz Vukovine krenuli su s ostalim župama Velikogoričko dekanata na tradicionalno 30. zavjetno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj. Već uobičajeno, krenulo se ranim jutrom od crkve Navještanja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici prema Šćitarjevu gdje nas je kao i svake godine čekao pripremljen doručak, topli napitci i okrijepa za put koji je bio pred nama. Velečasni Norbert Koprivec cijelim je putem vodio hodočasnike pjesmom i molitvom. Na ulazu u autocestu skoro svima su podijeljene krunice i narukvice koje su besplatno izradile vrijedne ruke dobrih volontera.

Cijelim putem tisuće vjernika vođenih Duhom Svetim u dobrom raspoloženju uz molitvu razmijenjivali su brojne osobne i društvene teme pa su vrijeme i kilometri prolazili neprimjetno brzo. Prema neslužbenim informacijama u hodočašću je sudjelovalo više od 3300 vjernika. Prvi su već nakon 14 h pristizali u Mariju Bistricu i i slijevali se prema Križnom putu, prostoru za svetu ispovijed i prema crkvi Majke Božje, kojoj će predati svoje molitve i zahvale. Prvi nam se obratio rektor svetišta, prečasni Domagoj Matošević, koji je pozdravio sve pristigle hodočasnike i najavio predvoditelja misnog slavlja, monsinjora Miju Gorskoga, pomoćnog biskupa zagrebačkoga. Misu je uz ostale svećenike slavio i naš župnik vlč. Đuro Sabolek.

– Isus nam mora ponovno otvoriti usta, ne za bujicu uvreda i laži, koje danas teku iz usta lažnih čuvara javnosti, nego za zahvaljivanje, za izgrađivanje, za podupiranje. Marija je imala takvo uho, uho za Božju riječ, i otvoreno srce da ta riječ u Njoj nađe mjesto i rodi najljepšim plodom – Isusom Kristom. Imala je otvorena usta da slavi Gospodina, da mu zahvaljuje zbog silnih dijela. Veliča duša moja Gospodina! – rekao je između ostalog u svojoj propovijedi monsinjor biskup Gorski.

Na kraju mise svim volonterima, hodočasnicima i službama koje su sudjelovanje u organizaciji i pomoći zahvalio je vlč. Norbert Koprivec i sve pozvao na zajednički zahvalni ophod oko oltara.

„Pod Tvoju se obranu utječemo, Sveta Bogorodice!

Naših patnja ne prezri u potrebama našim,
nego od sviju pogibli oslobodi nas vazda,
Djevice slavna i blagoslovljena.“

Foto-galerija: Ivan Čunčić, Mladen Štuban, IKA