Foto: arhiva obitelji Crnić

Ime koje se najčešće ističe kad se spominje fama o Mraclincima kao mudrim ljudima koji su vrlo rano shvatili važnost obrazovanja i Mraclinu kao mjestu s visokim postotkom visoko obrazovanih, ime je čovjeka koji je u svojoj profesiji dosegnuo sam vrh, ne preskačući stepenice, te koji je među kolegama ostao upamćen kao osebujan čovjek, izuzetnih intelektualnih sposobnosti, senzibiliteta i širine interesa.

U Mraclinu ga pamte kao vrsnog nogometaša i izuzetno darovitog crtača. Otud mu i nadimak – Crta. Tragična pogibija predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske Zlatka Crnića u prometnoj nesreći dogodila se 29. rujna, prije točno 30 jeseni u Severinu na Kupi.

Zlatko Crnić: Čardak (izvor: www.zakladazlatkocrnic.hr)

Kratak pogled u njegov prebogati životopis otkriva kako je rođen u Mraclinu 1940. godine, te je već kao đak pokazivao svestranu nadarenost. Talentirani junior Dinama, koji dvoji između Likovne akademije i Pravnog fakulteta, ipak je od nekoliko otvorenih puteva izabrao pravnu struku, u kojoj će realizirati svoj stručni i intelektualni, ali i ljudski potencijal, ne zanemarujući pri tome sportske, ali ni umjetničke afinitete. Prijatelji svjedoče kako je kao mladić svakog dana ustajao u zoru, sjeo na vlak za Zagreb, obavio posao, i vraćao se kući u sumrak. Tako je završio gimnaziju i Pravni fakultet.

Jednostavan, pristupačan, skroman, iznimno vrijedan, dobronamjeran, stručan i okretan. Prijatelji znali su za njega reći: jedina Zlatkova mana je da je previše dobar… Rasni sudac, koji svoju briljantnu karijeru nije stjecao po kriteriju “podobnosti”, nije bio član ni jedne partije, nego je sve u životu stekao svojim talentom, radom, znanjem i poštenjem. Karijeru mu karakterizira postupnost napredovanja: sudački vježbenik, Općinski sud u Zagrebu, Okružni sud u Zagrebu, pa Vrhovni sud Republike Hrvatske, u kojem je bio sudac, zamjenik predsjednika i njegov predsjednik,  do tragične smrti. Upućeni navode kako, u cijeloj svojoj blistavoj karijeri, Zlatko Crnić nije radio kompromise i ustupke, bilo političke ili druge naravi. Nametnuo se isključivo svojim talentom, znanjem i radom, a posebno etičkim i profesionalnim obavljanjem svojega velikog poziva.

Prerani odlazak Zlatka Crnića Crte pogodio je ne samo njegovu obitelj, nego i hrvatsko pravosuđe i to u trenutku kad je za tog iznimnog stručnjaka tek trebalo nastupiti najplodnije razdoblje života. U Mraclinu je krajem rujna 2017. godine, o 25. obljetnici Crtinog odlaska, priređena komemorativna večer. Uspomenu na njega danas održava Zaklada Zlatka Crnića, ustanova s vrlo uglednim popisom osnivača i članova, a čija je osnovna funkcija stipendiranje mladih i nadarenih studenata prava.

Zlatko Crnić Crta, stoji prvi s desna, kao golman NK Mraclin šezdesetih.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.