Ženska klapa Armorin
Ženska klapa Armorin

Početak Dučecovih spelancija za ovu godinu pada uz početak korizme, a klapski koncert, zakazan za petak 3. ožujka, u korizmeni će akord okupiti tri vrsna predstavnika ovoga glazbenog izričaja – mlade klape Stine i Bošket , te osobiti dragulj naše klapske scene – žensku klapu Armorin.

Klapa Stine
Klapa Stine

Kako povezati klape, korizmu i Turopolje? Vezu između prva dva entiteta lako je objasniti. Na oblikovanje dalmatinske klapske pjesme presudno je utjecalo liturgijsko pjevanje (gregorijanski koral, glagoljaško pjevanje, crkveno pučko pjevanje), na koji se potom nadslojila novija tradicija gradske kulture našeg mediteranskog puka. Podsjećamo da je ovaj fenomen 2012. godine doveo do toga da klape, kao nematerijalna kulturna baština, dođu pod zaštitu UNESCO-a. To nas vraća na “zlatnu formulu” zadnjega gosta Dučecovih spelancija, dr. Drage Štambuka, formulu trojstvenosti hrvatskog jezika i kulture, unutar koje ćemo s kajkavskom dobrodošlicom pozdraviti čakavsku pjesmu.

Klapa Bošket
Klapa Bošket

Napominjemo da će uz korizmene napjeve naši gosti izvesti i pjesme iz standardnoga klapskog repertoara. Početak koncerta je u 20.00 h, ulaz je slobodan. Više o našim gostima. koje s nestrpljenjem očekujemo na pozornici Društvenog doma, možete saznati na njihovim fejsbučkim stranicama:
klapa Armorin
klapa Bošket
klapa Stine

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.