Cjelodnevnim programom na Jančetovom gruntu u subotu su krenule Dučecove spelancije, novi projekt nastao u okvirima našeg kulturno umjetničkog društva. Nazočne su pozdravili Vjekoslav Kovačić, predsjednik KUD-a Dučec, te Ratko Cvetnić u ime Jančetovih, koji su ukratko najavili ideju i ciljeve spelancija.

Potom je mikrofon preuzeo i glavni protagonist subotnje akcije – Zlatko Galeković Kiki – koji je za publiku održao kraće predavanje o načinu na koji se u našim krajevima od davnina dobiva ta bistra visokooktanska tekućina, što su je svi zainteresirani potom mogli kušati – da se tako izrazimo – odmah s izvora. Da se ne bi pilo na prazan želudac Vera Vincek Mamulina i Vesna Tafra sa svojim pomoćnicima u međuvremenu su spremile gulaš, kukuruzni kruh i “podrapane gače”, a za nadgradnju ionako dobrog raspoloženja pobrinule su se tri generacije mraclinskih tamburaša – Dobre duše, Lajbeki i Takt.

Spomenimo da je među gostima, uglavnom iz Zagreba i Gorice, bilo i osoba iz javnoga života, poput saborskog zastupnika Beusa Richenberga, novinara i pisca Vedrana Kukavice te akademika Josipa Bratulića, koji je s nazočnima podijelio živa kulturološka zapažanja, osobito ona o sličnostima s običajima svoje rodne Istre. S dolaskom večeri gosti su se zaputili kućama, a uobičajeno pouzdana Dučecova logistika mogla je sa zadovoljstvom zaključiti da su spelancije krenule u punom organizacijskom sjaju. Još da je uz razdragane goste bilo i više domaćih…

Uz izvješće dodajemo i fotografije Vesne Tafre.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.