Izvor: www.generalic.com

Veliki je petak, spomendan muke Gospodnje, vrijeme sabranosti, ti┼íine i pokajanja. Otajstvo Isusove muke i smrti na kri┼żu trajno je nadahnu─çe koje su osjetili ne samo najve─çi umjetnici nego i sav kr┼í─çanski puk. Iz Du─Źecove arhive stoga prila┼żemo dvije prigodne izvedbe na┼íe ┼Żenske vokalne skupine – “Stala majka pod raspelom” i “O, isuse izranjeni” – izvedene pro┼íle korizme kad smo u Mraclinu promovirali “kajkavsku Bibliju” Ivana Ruperta Gusi─ça.

U situaciji koja je za sve nas vjernike – i sve─çenike i puk – jo┼í nedo┼żivljena, dobro je poslu┼íati naputke koji nam poma┼żu da se pribli┼żimo punini uskrsnoga slavlja. Vara┼żdinska biskupija tako je na svojim internetskim stranicama objavila poticajan naputak vezan uz uskrsni blagoslov jela u na┼íim domovima:

“Posebnu pozornost svra─çamo na blagoslov jela za Uskrs. U na┼íim je krajevima od davnine uvrije┼żen obi─Źaj da se na Uskrs blagoslivlju jela koja vjernici s po┼ítovanjem blaguju u svojim obiteljima i smatraju posebnim vidom sudjelovanja u Kristovu Vazmu. Ove godine, iznimno, sve─çenici ne mogu blagosloviti jelo za Uskrs na uobi─Źajeni na─Źin u crkvi. Sve─çenici ─çe, nakon Euharistije u crkvi, moliti blagoslov za sve (izostaviv┼íi ┼íkropljenje blagoslovljenom vodom), no neka se blagoslov obavi u obitelji kao ‘ku─çnoj crkvi’ na na─Źin da roditelji (otac ili majka), nakon zajedni─Źke molitve O─Źena┼í, zazovu Bo┼żji blagoslov na ovaj na─Źin…