U organizaciji Zavoda za znanstveno istraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici, 29. studenog 2018., u dvorani Turističke zajednice Velika Gorica, održan je skup koji nosio naziv „Španjolska gripa – 100 godina“.

Skup je organiziran kao 8. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti u sklopu istraživačkog projekta „Hrvatska znanstvena i filozofska baština – transferi i aproprijacije znanja od srednjeg vijeka do dvadesetog stoljeća u europskom kontekstu“ kojeg vodi prof. dr. sc. Željko Dugac, Zavod za povijest i filozofiju znanosti HAZU. Održana su dva izvanredna predavanja pod naslovom: „Španjolska gripa: povijesni konteks teorije patocenoze“ kojeg je održao prof. dr. sc. Nikola Anušić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i „Virusi influence (gripe): od ptica do ljudi, kojeg je održao dr. sc. Vladimir Savić, znanstveni savjetnik iz Hrvatskog veterinarskog instituta, Zagreb.

Pozdravne riječi uputili su voditelj Zavoda HAZU u Velikoj Gorici akademik Željko Cvetnić i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, a skupom je moderirao prof. dr. sc. Željko Dugac, Zavod za povijest i filozofiju znanosti HAZU. Skupu je prisustvovalo oko 50 ljudi, a nakon skupa uz prigodni domjenak nastavljena je diskusije o najvećoj prirodnoj katastrofi koja je točno prije 100 godina poharala čovječanstvo.