U siječnju smo fra Bonaventuri Dudi uz rođendanske čestitke poželjeli da iduće godine dočeka 50. obljetnicu cjelovitoga hrvatskoga prijevoda Biblije, jednoga od najvećih izdavačkih pothvata u našoj povijesti, kojemu je stajao na čelu. Ali, Bog je sa svojim velikim službenikom imao drugi plan: naš najpoznatiji franjevac, teolog, bibličar, orguljaš i karizmatični propovjednik, dragi fra Bonaventura Duda, napustio nas je danas, u 94. godini života.

Podrijetlom s otoka Krka, rođen je u Rijeci 14. siječnja 1924. godine, a školovao se na Sušaku, a potom i u Franjevačkoj gimnaziji u Varaždinu. Zbog teških obiteljskih prilika njegova sestra Ita bila je smještena u dječju koloniju u Mraclinu, u obitelj Katice Kos, a iz toga vremena datiraju čvrste i brojne veze fra Bonaventure s našim mjestom i Mraclincima. Studirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i u tom se razdoblju profilirao i kao glazbenik. Za svećenika je zaređen 1950. godine. Od jeseni 1954. do lipnja 1957. nalazi se na poslijediplomskome studiju u Rimu, gdje je postigao biblijski licencijat.

S franjevcem Zorislavom Lajošem 1963. pokreće današnji Glas Koncila, a doprinos po kojem će ga pamtiti generacije dao je sa fra Jerkom Fućakom s kojim je – pod političkim, intelektualnim, ali i ljudskim pokroviteljstvom velikoga pjesnika Jure Kaštelana – okupio izniman urednički tim koji će 1968. godine u izdanju Stvarnosti objaviti prvi integralni prijevod Biblije tiskan u Hrvatskoj.

Facebook komentari