Podijeli

Crtice ljeta, kroz stoljeća, desetljeća i svih tih godina

1816.godine glad u Mraclinu. U srpnju i kolovozu padao je snijeg. Pojavljuju se kuga i kolera. Siva prašina je uništila urod zbog erupcija vulkana u južnoj Aziji.

15.kolovoza 1888.godine – na samu Veliku Gospu – utemeljeno je u Općinskoj hiži Dobrovoljno vatrogasno društvo Mraclin. Po slijedećim utemeljiteljima: Franjo Crnić Precektor, Stjepan Galeković Gospon, Janko Galeković, Janko Cvetnić Jančetov, Mijo Kos Miškecov, Lacko Kovačić i Stjepan Galeković Stari Pepič.

20.srpnja 1932.godine u Zagrebu je rođen Zlatko Potočnik, jedan od najzaslužnijih za razvoj Modre galice i početke tamburaške glazbe u Mraclinu, skladatelj i folklorist.

Početkom kolovoza 1938.godine pojavila se u Turopolju bolest konja, o čemu u knjizi ‘Mraclin – slike iz povijesti’ piše akademik Slavko Cvetnić. Od oko 440 konja u Mraclinu obolijeva ih 198, a ugiba 25.

20. srpnja 1952.godine osnovano je kulturno-prosvjetno društvo Ivan Goran Kovačić, danas KUD ‘Dučec’ Mraclin. Osnovano je na inicijativu nekih studenata, učenika gimnazije i seoske mladeži. Privremeni predsjednik je Antun Galeković Pepičov, student tehnike. Društvo održava predavanja za javnost.

U srpnju 1968.godine Josip Galeković Joškec otvara u Zagrebu Međunarodnu smotru folklora. Zagrebačka smotra od 1966.godine prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor brojnih domaćih i stranih sudionika.

Serija turnirskih pobjeda Nogometnog kluba Mraclin nastavljena je 1986.godine. Na turniru u Kučama osvaja se prvo mjesto pobjedama nad Poletom 2:1 i Torpedom 4:2. Na turniru u Okujama Mraclin opet pobjednik, pobijeđeni su Lomnica 2:0 (Šelc, Šešo), i u finalu Turopoljac sa 3:2; bilo je 3:0 (Šelc, Đis i Gec) pa se ‘prešaltalo’ u prvu. Turnir u Odri potvrdio je uspješnost generacije Josipa Galekovića, a priča o ‘zlatnoj generaciji’ prenijeta je i u Gornje Turopolje. U prvoj utakmici golovima Šelca i Šere pobijeđena je Mala Mlaka sa 2:1, u polufinalu golovima Šelca i Đisa identičnim rezultatom ‘pada’ i Hrašće, a u finalu u odličnoj partiji nakon regularnih 1:1 (Šore) umorni Mraclinci dobivaju boljim pucanjem s ‘kreča’ Polet iz Klare sa 4:2. Zdravko Serginho Štuban obranio je – tri puta!!!

NK MRACLIN, pobjednik turnira u Okujama – Franjo Galeković, Davor Štuban, Mladen Kos, Dragutin Krizmanić, Željko Cvetnić, Darko Vukašinec, Ivan Vukašinec, Dražen Kovačić (Stoje); Damir Bolarić, Davor Galeković, Siniša Kovačić, Dubravko Greif, Nikola Zaluški, Zdravko Štuban (čuče).

9.srpnja 1995.godine održana je proslava 100-te obljetnice izgradnje crkve svetog Vida u Mraclinu. Današnju crkvu svetog Vida projektirao je Kosta Tomac (Sisak, 1854.-1945.), a njegov je projekt odobren 31.srpnja 1893.godine. Gradnja je počela u srpnju 1894.godine, a prema izvještajima Župne spomenice bilježi se da je iste godine crkva bila pokrivena.

4.rujna 2005.godine odigrana je prva službena utakmica, a nakon što je Novu Grabu premijerno ‘krstio’ i otvorio hrvatski prvak Dinamo. Mraclin je u 1.kolu na Novoj Grabi u 4HNL-i pobijedio momčad Dugog Sela rezultatom 3:0.

U rujnu 2008.godine obilježeno je 120 godina djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mraclin. Pokrovitelj proslave bio je ministar financija RH Ivan Šuker, a kroz kratku povijest nazočne je ‘proveo’ predsjednik Krešo Hubak, koji je na čelu udruge bio posljednjih dvadesetak godina.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here