Podijeli

Tradicija udomiteljstva u Mraclinu datira još od početaka dvadesetog stoljeća, a s provedbom asanacije odnosno izgradnjom Doma zdravlja, naše Zgrade – uz već postojeću školu – već su se početkom tridesetih stekli svi uvjeti da Mraclin postane ogledno udomiteljsko selo.

Udomiteljstvo kao oblik skrbi kojim se djeci osiguravao smještaj i odgoj izvan vlastite obitelji, nije bio samo značajan iskorak u javnozdravstvenoj brizi za potrebite, nego je otvarao brojne i vrlo intenzivne veze između korisnika – ili pitomaca, kako su se zvali u prvo vrijeme – i udomiteljske sredine. Te veze, dobre i one manje dobre, određivale su daljnju sudbinu djece, njihovih skrbnika i ostalih članova udomiteljske obitelji, kao i šire sredine. Neki od svojedobnih pitomaca ostali su u Mraclinu, zasnovali vlastite obitelji, mnogi su se razišli svijetom, ali nitko od njih nije ostao netaknut iskustvima proživljenim u okviru kolonije.

U sklopu Dučecovih priprema za obilježavanje 100. obljetnice asanacije Mraclina – koja pada 2027. godine – ove godine bismo se posebno posvetili priči o Dječjoj koloniji Mraclin. Stoga vas sve molimo da svojim saznanjima, podatcima (informacije o mjestu stanovanja, kontaktni podaci živućih igenaca i sl.), sačuvanim dokumentima, fotografijama i svime što bi nam moglo pomoći u obnovi uspomene na Koloniju, doprinesete tematskoj priredbi koja će se održati 14. lipnja u sklopu ovogodišnjih Dana sv. Vida. Sve zainteresirane molimo da se do 5. lipnja jave na ove kontakte:

Ratko Cvetnić (Jančetov), 091 26 06 957, ratko.cvetnic@gmail.com

Naslovna fotografija: Dječja kolonija na Zgradi 1932. (iz knjige Željka Dugca “O sestrama, siromašnima i bolesnima”)

6 komentara

  1. Moja baka udomila dvije sestre. Jedna je pokojna. Druga zivi u Krusevcu u Srbiji. Odrasle sa mojim tatom kao sestre. Pokojna Josipa je zivjela po cijeloj ex Yu. Gdje god da je bila uvijek sam dio ljeta provodila kod nje. Nikad nije zaboravila sve sto joj je nasa obitelj pruzila. Posebno draga i mila. 😭

  2. Moja baka udomila dvije sestre. Jedna je pokojna. Druga zivi u Krusevcu u Srbiji. Odrasle sa mojim tatom kao sestre. Pokojna Josipa je zivjela po cijeloj ex Yu. Gdje god da je bila uvijek sam dio ljeta provodila kod nje. Nikad nije zaboravila sve sto joj je nasa obitelj pruzila. Posebno draga i mila.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here