U utorak 17. listopada iznenadnom smrću zauvijek nas je napustio gospodin Nenad Breka, dugodišnji Dučecov voditelj i koreograf. Nenad Breka rođen je 1958. u Šibeniku, a u folklor se zaljubio još u djetinjstvu. Ostavio je velik trag u radu Dučeca, osmislio brojne koreografije i koncerte, a početkom 2000-ih, zajedno s predsjednikom Vjekom Kovačićem i tadašnjom Upravom, organizirao je jedino mraclinsko prekooceansko gostovanje – kod Hrvata u Kanadi.

Nenad Breka i članovi Dučeca uoči gostovanja u Kanadi 2001. godine

Na inicijativu članova 2017. godine ponovno pokreće “veteransku” skupinu, koja i nakon njegovog odlaska 2022. godine ostaje aktivna u Društvu.

Prilikom okupljanja “veteranske” skupine 2017. godine

Folklor je bio njegov život; više od pedeset godina bavio se hrvatskom tradicijskom pjesmom i plesom. U jednom intervjuu 2017. godine rekao je:

– Folklor je moj život. Lijep, izazovan, ali i zahtjevan. Još davne 1968. godine, brata i mene otac je učlanio u Zadarski folklorni ansambl. Dok su se moji prijatelji bavili raznim sportovima, ja sam svladavao plesne zone. Kasnije, nakon 15 predivnih plesačkih godina u profesionalnom folklornom ansamblu Lado, uslijedilo je najintenzivnije razdoblje u mome životu. Bio sam umjetnički voditelj i koreograf mnogih ansambala diljem Hrvatske, ali i u svijetu, kod naših Hrvata. Divno je putovati i upoznavati nove ljude, nova društva ili nove kulture, odgovarati na raznovrsne izazove. Ali, vjerujte mi, još je ljepši osjećaj ispunjenja i sreće kad nakon završenog seminara, radionice ili postavljanja koreografije, na licima svih koji su sudjelovali pročitate zadovoljstvo napravljenim poslom. To je proces poučavanja, učenja i razmjene iskustava. Prekrasno!

Breka, hvala Ti u ime svih članova Dučeca što si dio svog znanja prenio i na nas. Hvala Ti za sve što si napravio za naše Društvo. Neka Ti je vječna slava i hvala. Počivao u miru Božjem.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.