Kulturno-umjetničko društvo Dučec ove godine organizira u Mraclinu XV. dane svetog Vida. Ova je manifestacija započela na inicijativu uprave KUD-a Dučec 2006. godine i od tada svake godine bilježi sve veći broj posjetitelja iz Mraclina, cijelog Turopolja, ali i šire. U realizaciji Dana sudjeluju sve mraclinske udruge, koje na taj način obilježavaju ime svetog Vida, zaštitnika Mraclina. U sklopu manifestacije svake se godine, kroz tjedan dana koji predhode završnom nedjeljnom proščejnu, održava niz kulturnih, zabavnih i sportskih događanja. Potaknuti posebnim duhovnim ozračjem blagdana u kojem slavimo našeg patrona, ti su dani za Mraclin i Mraclince obilježeni druženjem, zajedništvom i veseljem.

Nažalost, zbog već poznatih pandemijskih događaja Dani svetog Vida neće biti na razini na koju smo se navikli proteklih desetljeće i pol, a kalendar manifestacije također se promijenio.  Naime prva sveta pričest u našoj župi podijelit će se 21. lipnja, pa će stoga Vidovsko proščejne biti tjedan dana prije – 14. lipnja. KUD Dučec kao glavni organizator, te Društvo žena „Anđela Lovreković“ i NK Mraclin potrudili su se pripremiti prigodni program kako bi se i u ovim uvjetima osjetilo da je sredina lipnja za Mraclin doista posebno doba.

„Anđele“ vas pozivaju u četvrtak, 11. lipnja 2020. na „Romansu u bijelom“ koja će se održati u Društvenom domu u Mraclinu u 20 sati. Pozovite svoje prijatelje, svoje društvo i provedite ugodnu večer uz rock and roll  ’60-ih i ’70-ih u izvedbi velikogoričkog sastava „The Dingosi”. Uvjet da se pridružite zabavi jest da dođete obučeni u bijelo, a sobom donesete jelo i piće, te dekoraciju za vaš stol koji će vas čekati spreman već od 18 sati. Kotizacija po osobi iznosi 30 kuna. Molimo vas da svoj dolazak potvrdite kod predsjednice Društva žena, gđe Vesne Tafra (091 959 1249) do srijede 10. lipnja.

Središnje događanje ovogodišnjih Vidovih dana bit će tamburaško-vokalna večer koja će se u petak 12. lipnja održati na otvorenom, u Parku Tomislava Hrkovca ispred Zgrade.  Tamburaška večer jedna je od najposjećenijih Dučecovih priredbi te je na određeni način postala mraclinski brend. Na pozornici, u prekrasnom ambijentu Parka i Zgrade, ponovno ćemo moći vidjeti 40-ak mraclinskih tamburaša, boljih nego ikad. Nastupiti će TS Lajbeki, TS Alibi, TS Modra Galica, TS društva Dobre duše, veliki orkestar KUD-a „Dučec“, tamburaški pomladak KUD-a „Dučec te vokalna skupina Dučeca. Nakon službenog dijela publiku će zabavljati naši tamburaški sastavi Alibi i Lajbeki. Početak je u 20.30 sati.

NK Mraclin 20. lipnja 2020. organizira 5. memorijalni malonogometni turnir „Blaž, Žina i Gale“. Turnir će početi u 18 sati, na betonskom igralištu u Grabi. Uz turnir bit će mnogo drugih aktivnosti: u 15.30 sati sve će započeti redovnim kolom Turopoljsko-posavske lige na savršeno pripremljenom terenu Nove grabe. Na terenu Stare grabe s početkom u 18 sati očekuje nas prijateljska utakmica veterana NK Mraclin i naših dragih gostiju, veterana HNK Jadran iz Kaštel Sućurca. Tijekom turnira, revijalnu utakmicu sjećanja na drage prijatelje odigrat će mraclinski navijači GPP i Javna vatrogasna postrojba Velika Gorica. Naravno, bit će tu i tradicionalna zabava na kojoj će od 20 sati zasvirati grupa Viking. No, domaćini pripremaju još mnoga iznenađenja svojim posjetiteljima, stoga dođite u Mraclin, uživajte u druženju i dobrom nogometu.

Kroz ovo desetljeće i pol u našem KUD-u, kao i u drugim udrugama, organizaciji smo prilazili tako da Vidove dane učinimo posebnima ne samo za Mraclince, nego i za goste. I tako smo shvatili da će našim gostima biti lijepo jedino ako lijepo bude i nama Mraclincima. Našem zaštitniku, sv. Vidu, zahvalit ćemo za pomoć na misama u nedjelju 14. lipnja u 11 h i 17 h, a drage goste zovemo i u ostale dane da zajedno s nama podijele puninu Vidovskog ozračja.