Kulturno-umjetničko društvo Dučec ove godine od 11. do 17. lipnja organizira u Mraclinu XIII. dane svetog Vida. Dani svetog Vida manifestacija su koja je započela na inicijativu uprave KUD-a Dučec 2006. godine i od tada svake godine bilježi sve veći broj posjetitelja iz Mraclina, cijelog Turopolja, ali i šire. U realizaciji sudjeluju sve mraclinske udruge, a na taj se način obilježava i slavi sveti Vid, zaštitnik Mraclina, U sklopu manifestacije svake se godine, kroz tjedan dana koji predhode završnom nedjeljnom proščenju, održava niz kulturnih, zabavnih i sportskih događanja. Potaknuti posebnim duhovnim ozračjem blagdana u kojem slavimo našeg patrona, ti su dani za Mraclin i Mraclince od davnina obilježeni druženjem, zajedništvom i veseljem.

Buševčani otvaraju Dane svetog Vida

I ove je godine KUD Dučec pripremilo bogati program, a ulaz na sva događanja je besplatan. U ponedjeljak, 11. lipnja, Pučko kazalište Ogranka seljačke sloge iz Buševca izvesti će predstavu „Svoga tela gospodar“. Buševčani će nam prikazati hrvatski klasik Slavka Kolara „Svoga tela gospodar“ u Društvenom domu Mraclin od 20.30 sati. Režiju potpisuje Ivan Rožić (Nikole), a izvodi vrhunska glumačka ekipa Pučkog kazališta OSS-a Buševec. Radnja ove izvrsne pripovijetke, koja se odvija u našem kraju, na tren će vas vratiti u prošlost, ali i pokazati da je tema i danas vrlo aktualna. Ljudi se izmjenjuju, ali navike ostaju – kažu Buševčani za svoju predstavu.

Utorak 12. lipnja rezerviran je za najmlađe, stoga će taj dan u potpunosti biti posvećen djeci. Dječje sportske igre održat će se na Jančetovom gruntu (Braće Radić 84). Djeca će se natjecati u više starih igara (skakanje u vreći, potezanje užeta, igre s loptom…), a najbrži i najspretniji timovi biti će nagrađeni. U sklopu igara održat će se kreativne radionice za djecu, doći će i gost iznenađenja, a bit će i brojnih drugih atrakcija.

„Priča o sestri Anđeli“
U srijedu 13. lipnja održat će se večer pod nazivom „Priča o sestri Anđeli“. Sestru Anđelu možemo nazvati pionirkom udomiteljstva u Hrvatskoj, jer je dala veliki doprinos pri osnivanju i vođenju dječje kolonije u Mraclinu. Organizirala je i vodila razne tečajeve za žene te ih na taj način educirala kako bi stekle razna znanja i vještine, te ih primjenjivale u svojim tadašnjim obiteljima. Bila je članica kulturno-umjetničkog društva, a jedna je i od osnivačica šahovskog kluba u Mraclinu. Njezin doprinos razvoju i napretku našeg sela je ogroman, stoga su žene svojem društvu osnovanom prošle godine, dale njezino ime. Umrla je 29. svibnja 1982. godine u Mraclinu. O njenom životu kao i značaju sestrinskoga rada, osobito na selu, govorit će gosti iz Zagreba prof. dr. sc. Jadranka Božikov. prof. dr. sc. Željko Dugac, bacc. med. techn. Sanda Franković i mag. med. techn. Josipa Bišćan. Događanje organizira Društvo žena “Anđela Lovreković”, a početak je u 20,30 sati na Zgradi.

Sestra Anđela Lovreković
Sestra Anđela Lovreković

U četvrtak 14. lipnja održat će se tradicionalna tamburaška večer, koja – zahvaljujući generacijama glazbenika – već postaje mraclinski brend. Na pozornici ćemo ponovno vidjeti preko 40 mraclinskih tamburaša. Nastupiti će TS Lajbeki, TS Alibi, TS Modra Galica, TS Takt, TS društva Dobre duše, veliki orkestar KUD-a „Dučec“, ženski tamburaški sastav KUD-a „Dučec“ – Srećice, te mraclinski pjevač i kantautor Pero Rogan. Početak koncerta je u 20,30 sati u Društvenom domu.

U petak 15. lipnja održati će se „Večer vokalnih sastava“ na kojem će nastupiti Vokalisti svetog Josipa iz Župa Navještenja Blažene Djevice Marije iz Velike Gorice, ženska klapa Kolapjanke iz Siska, klapa Bošket iz Zagreba te ženska vokalna i tamburaška skupina KUD-a Dučec. Početak koncerta je u 20,30 sati u Društvenom domu.

Klapa Bošket

Velika obljetnica DVD-a Mraclin

U našim krajevima vatrogasne udruge spadaju među prve u kojima su se komunalne potrebe zajednice prožele sa organiziranim oblikom društvenog života: ne čudi stoga što se diljem Hrvatske na vatrogastvo gleda kao na tradicijsku ustanovu. Ove godine Mraclin obilježava 130 godina djelovanja svoga Dobrovoljnoga vatrogasnog društva, osnovanog na Veliku mešu 1888. godine, samo osamnaest godina nakon zagrebačkog. Pod komandom Stjepana Galekovića Gospona ubrzo nakon osnutka nabavljena je ručna štrcaljka, a u godinama uoči Prvog svjetskog rata izgrađen je i Vatrogasni dom. Sve od tada, u svojoj dugoj povijesti, DVD Mraclin djeluje kao škola solidarnosti kroz koju su prošle generacije i generacija Mraclinaca, pa se zna reći kako nema kuće u selu koja nije dala vatrogasca. A naš obljetnički mimohod pod barjakom svetog Florijana podsjeća nas i na velike natjecateljske uspjehe DVD-a Mraclin – naslove prvaka Europe u Kölnu (1980.) i Luksemburgu (1982.).

Velika proslava održati će se u subotu 16. lipnja. Doček i okupljanje gostiju očekuje se već od 15 sati, nakon toga slijedi svečano postrojavanje i mimohod kroz Mraclin te svečana sjednica u Društvenom domu. Nakon svečanog dijela biti će organizirana velika fešta uz grupu „Sjaj“. Organizatori napominju kako je osigurano i gledanje utakmice naše reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

DVD Mraclin
DVD Mraclin

U nedjelju 17. lipnja u Mraclinu se slavi Vidovo, stoljetna tradicija obilježavanja dana svetog Vida, zaštitnika Mraclina, nedjelja koja je među naraštajima Mraclinaca poznata kao Vidovsko proščenje. To je dan kad se Mraclinu vraćaju njegova djeca rasuta po Domovini, ali i svijetu, ujedno i prilika da u našem selu ugostimo prijatelje i susjede iz okolnih mjesta. Središnji događaj svakog Vidova – misno slavlje u kapeli svetog Vida – bit će u 11 h i u 17 h, a nakon poslijepodnevne mise održat će se veliki folklorni koncert KUD-a Dučec i KUD-a Gradići. Koncert će se održati na prostoru ispred DVD-a Mraclin s početkom u 18.30 sati.

Pozivamo sve mještane i sugrađane da se odazovu na ovu manifestaciju u nadi da će kroz sedam svečarskih dana svatko pronaći nešto za sebe.

Facebook komentari