Najavili smo ga kao najvažniji izdavački poduhvat u cjelokupnoj povijesti Turopolja, a sinoćnja promocija, zakazana i održana za sam dan sv. Vida, to je samo potvrdila. Brojni gosti iz Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža”, predvođeni svojim sadašnjim, ali i bivšim čelnicima, predstavnici našeg javnog života, zainteresirana mraclinska i turopoljska publika kao i namjernici iz Zagreba, sjatili su se u Park Tomislava Hrkovca da požele dobrodošlicu ovom iznimnom izdanju, koje je nakon četiri godine rada i plodne suradnje LZMK-a i Grada Velika Gorica, dovršeno ovoga proljeća.

Predsjednik Dučeca Matija Kos u pozdravnom govoru naglasio ponos što u ovoj prilici Mraclin i KUD Dučec ugošćuju nacionalnu leksikiografsku kuću. Njegovim riječima pridružio se i predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Tihomir Hubak, podsjetivši na podršku koju je projekt imao u Mraclinu. U ime Leksikografskog zavoda nazočnima se obratio glavni ravnatelj Zavoda, dr. sc. Bruno Kragić ukazavši na značaj regionalnih enciklopedijskih izdanja. Glavne točke programa zauzelo je dvoje suurednika Leksikona: Katja Matković Mikulčić, ravnateljica goričke Knjižnice i voditeljica goričkog Zavoda HAZU, koja je predstavila gabarite ovog kapitalnog djela, a za mraclinsku publiku posebno je bilo zanimljivo izlaganje drugog urednika, leksikografa Mladena Klemenčića, inače autora ideje o Leksikonu, koji je na primjeru Mraclina i gotovo devedeset mraclinskih natuknica objasnio kako teče leksikografska obrada neke teme. 

Mraclin je, kako je više puta istaknuto na sinoćnjem predstavljanju, osobito vezan uz Leksikon: tu je urednik Klemenčić prvi puta iznio ideju Leksikona, tu je održan prvi susret suradničke ekipe iz LZMK-a i Grada Gorice, a spomenimo i da je posljednji podatak koji je ušao u Leksikon onaj o mjestu i danu u kojem nas je prerano napustio suradnik Leksikona i naš sumještanin Davor Štuban. 

Kao i uvijek u ovakvim prilikama nezaobilazan je bio doprinos zbora i tamburaškog orkestra KUD-a Dučec koji je dizao atmosferu priredbe, sve do završnog evergrina “Turopolje moje drago”. Na kraju sinoćnjeg programa predsjednik Kos uručio je prigodne poklone ravnatelju Kragiću i uredničkom dvojcu, te pozvao leksikografski zbor na tradicionalni turopoljski domjenak uz kotlovinu i mrzlu kapljicu, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Foto: Vlado Vinetić i Tvrtko Maras