Vokalno-tamburaška večer doista je “brend” mraclinskih Dana sv. Vida, kako je naglasio i predsjednik Dučeca Matija Kos. Tambura je već gotovo stoljeće simbol mraclinske folklorne i glazbene baštine, a eminentni gosti na pozornici u Parku Tomislava Hrkovca digli su atmosferu do samog ruba epidemioloških propisa. U programu, koji je šarmantno vodila Ana Mirenić, najprije su nastupile Dobre duše. Iako sami za sebe kažu da im je uspješan svaki nastup čiji kraj dočekaju živi i zdravi, ovi “mraclinski Dublinersi”, kako ih je prozvao leksikograf Mladen Klemenčić, pokazali su da još imaju goriva u rezervoaru. Nakon njih nastupile su tamburaške zvijezde iz devedesetih – Modra galica. Danas su Vidovi dani nažalost jedina prilika da se čuje ovaj mraclinski sastav koji su u zenitu uspoređivali sa Zlatnim dukatima.

Kraj tamburaškoga dijela večeri pripao je provjerenim snagama: Lajbekima i Alibiju, nadaleko poznatim mraclinskim sastavima, momcima u punoj snazi, koji uz tamburaške standarde imaju i svoje autorske pjesme. U vokalnim točkama imali smo doista prilike vidjeti “Real i Barcelonu”, kako se komentiralo u publici – najprije Vokaliste sv. Josipa iz Velike Gorice (a malo i iz Mraclina), ekipu iz radionice maestra Dražena Kurilovčana, koja se predstavila sakralnom i klapskom glazbom, a potom najbolju našu klapu posljednjih godina, klapu Vinčace iz Novoga Vinodolskog. Ovi višestruki pobjednici Omiša i mnogih drugih klapskih smotri na našu sreću već su nekoliko puta nastupili u Mraclinu. To je prilika ne samo da publika, osobito mlađa, u živo čuje kako zvuči visoko postavljena izvođačka letvica nego i da se malo odmorimo od glazbenoga “treša” koji doista trešti sa svih strana.

Publika, u kojoj se nalazio i gorički gradonačelnik, g. Ačkar, vrlo je srdačno pratila program i pljeskom nagradila izvođače. Na kraju se predsjednik Dučeca Matija Kos zahvalio svim suorganizatorima na pomoći u organizaciji XVI. dana svetog Vida – Mjesnom odboru Mraclin, Društvu žena “Anđela Lovreković”, NK Mraclin te posebice DVD Mraclin koji je dao svu svoje logistiku i prostore na raspolaganje. A što se tiče “afterice” kod Vatrogasnog doma (koju smo navikli zvati “mali domjenak”), tu programsku dionicu, zbog javnozdravstvenih razloga, nećemo posebno opisivati.

Foto: Katarina Čubra, Vlado Vinetić, Tvrtko Maras