Nakon nekoliko godina rada KUD-a bez tamburaÅ”a, 10. rujna 1998. godine počinje s radom tamburaÅ”ki podmladak Dučeca pod vodstvom profesora Željka KravarŔčana Stude. Dvadesetak dječaka i jedna djevojčica krenuli su otkrivati tajne tamburaÅ”ke glazbe. Uvjeti  za rad su bili mnogo loÅ”iji nego danas; DruÅ”tvo nije moglo osigurati instrumente za sve članove, stoga su roditelji morali kupovati sami; prostorije Dučeca nisu bile grijane, pa su se probe tijekom zime održavale i u prostorijama tvrtke KOVA d.o.o. 

No bilo je mnogo volje za radom, postojala je velika podrÅ”ka vodstva DruÅ”tva, ali i roditelja, Å”to pokazuje i ovaj video-snimak sa smotre folklora u Velikoj Gorici 1999. godine. Nakon svega deset mjeseci rada tamburaÅ”ki podmladak imao je svoj prvi javni nastup izvan Mraclina, u prepunoj dvorani Pučkog otvorenog učiliÅ”ta. Izveli su turopoljsko posavski splet, a kakvi su bili – prosudite sami.


Među ovom ekipom vidjet ćete naÅ”e poznate dečke iz Alibija, predsjednike mraclinskih udruga, članove upravnih odbora, voditelje novog tamburaÅ”kog podmlatka Dučeca, poduzetnike, pročelnike, profesionalne vatrogasce… Neka ovaj video bude podstrek mladim tamburaÅ”ima, ali i njihovim roditeljima, da ne odustanu od tamburice: uz mnogo truda i rada, sve je moguće. 

Kao Å”to smo već najavili KUD Dučec 2022. godine slavi 100 godina svoga postojanja, stoga će nas povremeno podsjetiti na događaje koji su obilježili njegovu povijest. Vjerujemo da će se brojni prepoznati na ovim snimkama i prisjetiti tog dijela svog života. Iz Dučeca ovim putem joÅ” jednom Å”alju poziv svim članovima, bivÅ”im i sadaÅ”njim, koji se žele priključiti pripremama za stotu obljetnicu, da se slobodno jave, vrata Dučeca su uvijek otvorena. 

Iste godine, na smotri je nastupala i dječja folklorna skupina Dučeca koja je pod vodstvom Sandre Crnić izvela turopoljske plesove. Tko se sve prepoznaje?