Ove nedjelje 26. ožujka u društvenom domu u Donjoj Lomnici održan je Turopoljski festival folklora –smotra koreografiranog i izvornog folklora Grada Velike Gorice.

Predstavilo se ukupno 13 društava iz Turopolja i Posavine: FA “Šiljakovina”, Ogranak seljačke sloge Buševec, KUD “Nova Zora” Donja Lomnica, KUD “Stari Grad” Lukavec, KUD “Čiče”, KUD “Mičevec”, KUD “Slavuj” Bukevje, KUD “Gradići”, KUD “Veleševec”, KUD “Šćitarjevo”, FA “Turopolje”, KUD “Velika Mlaka” te naš KUD “Dučec”.

Dučec se predstavio svojom novom koreografijom ličkih plesova pod nazivom „Perjato, rasperjato“. Autor koreografije je voditelj Dejan Pilatuš, dok su autori glazbene obrade Antun Kottek i Željko Kravarščan.

Uložen je velik trud i napor svih članova, uprave i voditelja u realizaciji ove točke. Nošnje koje su prikazane na smotri u potpunom su vlasništvu Društva. Uložena su značajna financijska sredstva u nabavu i izradu ličkih muških i ženskih nošnja te opanjaka. Ovim se prilikom Uprava Dučeca zahvaljuje gđi. Bernardi i gdinu. Mladenu Štubanu na nesebičnoj pomoći u nabavi materijala za izradu dijela nošnja, kao i svima ostalima koji su sudjelovali u ovome projektu.

Iako je koreografija vrlo dobro izvedena, Dučec se ove godine nije plasirao na Županijsku smotru. Ipak, Uprava Društva vrlo je zadovoljna izvedbom, a posebice mladom i perspektivom ekipom te ističe kako ova koreografija daje još puno prostora za napredak.

No, nema predaha za Dučec, već ove srijede 29. ožujka u popodnevnim satima putuju za Amsterdam gdje će sudjelovati na I. međunarodnom folklornom festivalu u tom gradu. Uredništvo portala želi im sretan put te uspješne nastupe.

Fotografije: Vesna Tafra, Loreta Gerić i Matija Kos

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.