Foto: Josip Škof

U vatrogasnom domu u Mraclinu istoimeno dobrovoljno vatrogasno dru┼ítvo u subotu je odr┼żalo svoju 132. skup┼ítinu i tako nastavilo vi┼íe od stolje─ça dugu tradiciju djelovanja u svome kraju.

Uz redovan dnevni red i program skup┼ítina je ove godine odr┼żana u puno emotivnijem ozra─Źju jer vatrogasni dom od subote nosi ime po nastradalom vatrogascu Ivanu Galekovi─çu Galeu, javlja portal gorica.hr.

Bio je to vrlo tu┼żan, ali i vrlo ponosan trenutak koji je s nama podijelio predsjednik DVD-a Mraclin, Antun Kos.

-Preimenovanje doma je bila inicijativa Upravnog odbora i mene. Zapravo, moja direktna inicijativa je spomen-plo─Źa, a odluku o preimenovanju je donio Upravni odbor. Sve je proteklo vrlo emotivno. Ovakav potez do┼żivljen je vrlo, vrlo emotivno. Naravno tu je prije svega i veliki ponos, a svi su komentirali da je ideja fantasti─Źna, i da ako je to netko zaslu┼żio, onda je to na┼í Ivek- rekao nam je predsjednik Kos.

Spomen plo─Źa na dan pogibije

Upravo preimenovanje vatrogasnog doma u ime heroja Ivana bilo je razlog iznimno velike posje─çenosti i nazo─Źnosti ─Źlanova DVD-a na ovogodi┼ínjoj skup┼ítini. Kako nam je rekao predsjednik Kos, skup┼ítini je u subotu nazo─Źilo ─Źak vi┼íe od 50 % aktivnog ─Źlanstva ┼íto se zaista rijetko doga─Ĺa.

-Od 211 bilo je 109, a kasnije jo┼í i vi┼íe. A ukupno nas je bilo 250. Ne znam jesam li ikada vidio da se toliko ljudi okupi na godi┼ínjoj skup┼ítini jednog DVD-a- kazao nam je predsjednik Kos pritom najaviv┼íi postavljanje i spomen plo─Źe.

Naime, na pro─Źelju doma ispod natpisa DVD Mraclin Vatrogasni dom Ivana Galekovi─ça Galea, na sam datum pogibije mladog Ivana, 20. srpnja, bit ─çe otkrivena spomen plo─Źa kako bi mu se jo┼í jedanput odala toliko zaslu┼żena po─Źast.

Skup┼ítini su nazo─Źili DVD-i VZGVG te JVP Velika Gorica, DVD Hra┼í─Źe te pobratimljeno dru┼ítvo DVD Mladost ÔÇô Ka┼ítel Su─çurac, partneri u nabavi opreme HRT ┼áari─ç trgovina vatrogasnom opremom, a nazo─Źile su i sve mraclinske udruge: NK Mraclin, KUD Du─Źec, Dru┼ítvo ┼żena ÔÇťAn─Ĺela Lovrekovi─ç , UVDR ÔÇťTomislav HrkovecÔÇŁ, Udruga umirovljenika ÔÇťMraclinÔÇŁ, HSS Mraclin, predsjednik Mjesnog odbora i ─Źlan HDZ-a Tihomir Hubak, predstavnik VZGVG Dra┼żen ─Éuran, zapovjednik JVPVG i VZGVG Ivica Macekovi─ç. DVD Mraclin je i ove godine dodijelio zahvalnice za po┼żrtvovan rad u DVD-u ┼żenskoj B-ekipi, te prijateljima DVD-a koji su pomogli u izradi sjenice pored Vatrogasnog doma.

Rije─Źi podr┼íke i zahvale na samom kraju sjednice dali su Tihomir Hubak, zapovjednik JVPVG Ivica Macekovi─ç, Dra┼żen ─Éuran kao predstavnik VZGVG, te zamjenik gradona─Źelnika Kre┼íimir A─Źkar.

-Kvaliteta rada, neprekinuta tradicija kroz 132. godine, hrabrosti i entuzijazma su odlike koje krase na┼í DVD Mraclin. Po svemu tome slu┼że kao primjer drugima, od srca im hvala za sav doprinos na┼íoj dru┼ítvenoj zajednici. Od skup┼ítine njihov vatrogasni dom nosi ime tragi─Źno preminulog heroja Ivana Galekovi─ça- Galea, koji je ┼żivot izgubio pro┼íle godine na intervenciji, spa┼íavaju─çi tu─Ĺi dom i imovinu. Vje─Źna mu hvala i slava- poru─Źio je zamjenik A─Źkar.