Foto: Josip Škof

U vatrogasnom domu u Mraclinu istoimeno dobrovoljno vatrogasno društvo u subotu je održalo svoju 132. skupštinu i tako nastavilo više od stoljeća dugu tradiciju djelovanja u svome kraju.

Uz redovan dnevni red i program skupština je ove godine održana u puno emotivnijem ozračju jer vatrogasni dom od subote nosi ime po nastradalom vatrogascu Ivanu Galekoviću Galeu, javlja portal gorica.hr.

Bio je to vrlo tužan, ali i vrlo ponosan trenutak koji je s nama podijelio predsjednik DVD-a Mraclin, Antun Kos.

-Preimenovanje doma je bila inicijativa Upravnog odbora i mene. Zapravo, moja direktna inicijativa je spomen-ploča, a odluku o preimenovanju je donio Upravni odbor. Sve je proteklo vrlo emotivno. Ovakav potez doživljen je vrlo, vrlo emotivno. Naravno tu je prije svega i veliki ponos, a svi su komentirali da je ideja fantastična, i da ako je to netko zaslužio, onda je to naš Ivek- rekao nam je predsjednik Kos.

Spomen ploča na dan pogibije

Upravo preimenovanje vatrogasnog doma u ime heroja Ivana bilo je razlog iznimno velike posjećenosti i nazočnosti članova DVD-a na ovogodišnjoj skupštini. Kako nam je rekao predsjednik Kos, skupštini je u subotu nazočilo čak više od 50 % aktivnog članstva što se zaista rijetko događa.

-Od 211 bilo je 109, a kasnije još i više. A ukupno nas je bilo 250. Ne znam jesam li ikada vidio da se toliko ljudi okupi na godišnjoj skupštini jednog DVD-a- kazao nam je predsjednik Kos pritom najavivši postavljanje i spomen ploče.

Naime, na pročelju doma ispod natpisa DVD Mraclin Vatrogasni dom Ivana Galekovića Galea, na sam datum pogibije mladog Ivana, 20. srpnja, bit će otkrivena spomen ploča kako bi mu se još jedanput odala toliko zaslužena počast.

Skupštini su nazočili DVD-i VZGVG te JVP Velika Gorica, DVD Hrašče te pobratimljeno društvo DVD Mladost – Kaštel Sućurac, partneri u nabavi opreme HRT Šarić trgovina vatrogasnom opremom, a nazočile su i sve mraclinske udruge: NK Mraclin, KUD Dučec, Društvo žena “Anđela Lovreković , UVDR “Tomislav Hrkovec”, Udruga umirovljenika “Mraclin”, HSS Mraclin, predsjednik Mjesnog odbora i član HDZ-a Tihomir Hubak, predstavnik VZGVG Dražen Đuran, zapovjednik JVPVG i VZGVG Ivica Maceković. DVD Mraclin je i ove godine dodijelio zahvalnice za požrtvovan rad u DVD-u ženskoj B-ekipi, te prijateljima DVD-a koji su pomogli u izradi sjenice pored Vatrogasnog doma.

Riječi podrške i zahvale na samom kraju sjednice dali su Tihomir Hubak, zapovjednik JVPVG Ivica Maceković, Dražen Đuran kao predstavnik VZGVG, te zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar.

-Kvaliteta rada, neprekinuta tradicija kroz 132. godine, hrabrosti i entuzijazma su odlike koje krase naš DVD Mraclin. Po svemu tome služe kao primjer drugima, od srca im hvala za sav doprinos našoj društvenoj zajednici. Od skupštine njihov vatrogasni dom nosi ime tragično preminulog heroja Ivana Galekovića- Galea, koji je život izgubio prošle godine na intervenciji, spašavajući tuđi dom i imovinu. Vječna mu hvala i slava- poručio je zamjenik Ačkar.