Središnji objekt za odvojeno sakupljanje, razvrstavanje i reciklažu otpada s goričkog područja, vrijedan 4,5 milijuna kuna, otvoren je danas u Velikoj Gorici.
Velika Gorica tako je dobila najmoderniji i ekološki prihvatljiv središnji objekt budućeg sustava gospodarenja komunalnim otpadom.

Na oko 4.400 četvornih metara odvojeno će se sakupljati, razvrstavati i/ili reciklirati razne vrste otpada kao što su staklo, plastika, stari papir, tekstil, elektronički i električni otpad, drvo, zeleni otpadi, automobilske gume.

Grad Velika Gorica provodeći ovaj projekt želi unaprijediti sustav gospodarenja otpadom ali i podići svijest samih građana o postupanju s otpadom. Gradska nastojanja u razvijanju sustava gospodarenja komunalnim otpadom usmjerena su usklađenju s europskim normama. Grad se opredijelio za održivi razvoj na svim poljima, što podrazumijeva uravnotežen gospodarski, društveni i urbanistički razvoj u cilju trajnog očuvanja prirode i okoliša za sljedeće naraštaje Velikogoričana.

– U tom smislu moramo sustavno opremati naš grad komunalnom, poduzetničkom i društvenom infrastrukturom i pritom održivo koristiti resurse i rješavati pitanje otpada. U okviru projekta, kojem je jedan od ciljeva, osim edukacije svih sudionika u sustavu gospodarenja otpadom, i izgradnja odgovarajuće infrastrukture za odvojeno sakupljanje otpada, izgrađeno je i ovo Reciklažno dvorište Mraclinska Dubrava na ulazu u Odlagalište neopasnog otpada Mraclinska Dubrava. U njegovu izgradnju uloženo je 4,5 milijuna kuna. Mogu dodati kako je u kompletno odlagalište Mraclinska Dubrava kroz godine 32.000.000,00 kuna i to je jedno od najuređenijih odlagališta u Republici Hrvatskoj. Vjerujem da će reciklažno dvorište koje sada otvaramo biti samo još jedna korak prema našem konačnom cilju, a to je zaštita našeg okoliša i održivi razvoj – izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić prilikom otvaranja reciklažnog dvorišta.
imby21
Izgradnja reciklažnog dvorišta je dio projekta „U mojem dvorištu – In My Back Yard (IMBY)“, koji Grad Velika Gorica provodi zajedno sa slovenskom općinom Velenje. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 9,4 milijuna kuna, a gotovo osam milijuna kuna sufinancirano je kroz europski IPA program. Tako je u sklopu navedenog projekta u Velikoj Gorici danas održana i završna konferencija na kojoj se veliki broj sudionika upoznao s projektom U mojem dvorištu, koji ima za cilj unapređenje infrastrukture i edukaciju građana te podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša.

Izvor: http://www.gorica.hr

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.