U primjerenom klasicističkom prostoru Preporodne dvorane na Gornjem gradu, ispunjene do posljednjeg mjesta, jučer je predstavljen šesti autorski naslov akademika Željka Cvetnića “Povijest tuberkuloze – s osvrtom na asanaciju i tuberkulozu u Mraclinu”, u izdanju velikogoričkog Zavoda HAZU-a. Kako su na početku naglasili uvodničari, akademici Dario Vretenar, Vida Demarin i Zvonko Kusić, interes za ovo predstavljanje, s eminentnim uzvanicima iz Zagreba, Hrvatske i inozemstva, bio je impresivan čak i za letvice što ih je autor postavio u svojim dosadašnjim promocijama. Tuberkuloza je ne samo bolest, naglasio je akademik Kusić, nego i društveni fenomen, te se kao takva našla u središtu interesa bogate karijere akademika Cvetnića, voditelja jednog od najaktivnijih zavoda HAZU, upravo velikogoričkoga. Taj interes ne čudi, napomenuo je Kusić, ako se ima u vidu autorov zavičaj – “to slavno mjesto Mraclin” – čija je povijest teško obilježena ovom bolesti, ali i asanacijskim primjerom izlječenja, koji je predvodio velikan javnoga zdravstva dr. Štampar.

Recenzenti – izv. prof. dr. sc. Željko Dugac, doc. dr. sc. Stipica Grgić i prim. dr. Vera Katalinić Janković – istakli su autorov uravnotežen pristup interdisciplinarnoj naravi ove znanstvene, socijalne i kulturološke teme, osobito načinu na koji je razne aspekte uspio uklopiti u cjelinu pristupačnu ne samo struci nego i široj publici. Osnovna poruka knjige jest utemeljena upravo na primjeru Mraclina u kojem je dr. Andrija Štampar dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća postavio povijesni putokaz prema “svijetu bez tuberkuloze”. 

Na kraju promocije, kojoj je glazbeni predah pružila violinistica Zagrebačke filharmonije Teodora Sucala Matei, akademik Željko Cvetnić još je jednom naglasio značaj mraclinske asanacije, ulogu dr. Andrije Štampara i njegovih suradnika, podsjetio na doprinos veterinarske struke globalnoj borbi s tuberkulozom, te zahvalio nazočnima – osobito sumještanima i turopoljskim plemenitašima – na srdačnom odzivu. Po završetku promocije okupljeni su se podružili uz turopoljske specijalitete iz “Grofa”. 

Opširnije o promociji na stranicama HAZU-a.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.