Gradona─Źelnik Dra┼żen Bari┼íi─ç obi┼íao je gradili┼íte novog recikla┼żnog centra u Mraclinskoj Dubravi. Radovi su u┼íli u zavr┼ínu fazu, a Velika Gorica uskoro ─çe dobiti najmoderniji i ekolo┼íki prihvatljiv sustav gospodarenja komunalnim otpadom.

Mraclin-IMBY-3.jpg

-Kona─Źno vidimo konture i rezultate dugogodi┼ínjega rada na ovom projektu. Radovi na recikla┼żnom dvori┼ítu privode se kraju, a ono bi trebalo biti otvoreno do polovice studenog ÔÇô izjavio je gradona─Źelnik.

Mraclin-IMBY-1.jpg

Recikla┼żni centar rasprostirat ─çe se na oko 4.400 ─Źetvornih metara, a mo─çi ─çe primiti sve vrste otpada pa i onog opasnoga poput boja, lakova, raznih kemikalija, sredstava za ─Źi┼í─çenje i pranje, baterija, akumulatora i drugog opasnog otpada koji nastaje u svakom doma─çinstvu.

ÔÇô U sklopu recikla┼żnog dvori┼íta izgra─Ĺen je objekt za sakupljanje i skladi┼ítenje opasnog otpada koji zadovoljava sve uvijete, od ventilacije, protupo┼żarne za┼ítite, do za┼ítite od prosipanja i prolijevanja. Ovo je prvi takav objekt na podru─Źju Velike Gorice ÔÇô objasnio je Marko Ru┼żi─ç, voditelj Ureda za za┼ítitu okoli┼ía Grada Velike Gorice.

Mraclin-IMBY-4.jpg

Stambene zgrade koje imaju zajedni─Źki prostor u kojem se prikuplja komunalni otpad dobit ─çe dodatne kante za prikupljanje sortiranog otpada.

ÔÇô U zgradama gdje postoje spremi┼íta za komunalni otpad stavit ─çemo dodatne kante za papir, plastiku i metal. Otpad iz njih dovozit ─çe se ovdje u recikla┼żni centar, gdje ─çe se sortirati i proslijediti dalje kao sekundarnu sirovinu ÔÇô objasnio je direktor VG ─îisto─çe ┼Żeljko Galekovi─ç.

Projekt ure─Ĺenja odlagali┼íta te┼żak je 4,5 milijuna kuna, a 85 posto financirano je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvitak, u sklopu projekta IMBY(In My Back Yard).