Gradonačelnik Dražen Barišić obišao je gradilište novog reciklažnog centra u Mraclinskoj Dubravi. Radovi su ušli u završnu fazu, a Velika Gorica uskoro će dobiti najmoderniji i ekološki prihvatljiv sustav gospodarenja komunalnim otpadom.

Mraclin-IMBY-3.jpg

-Konačno vidimo konture i rezultate dugogodišnjega rada na ovom projektu. Radovi na reciklažnom dvorištu privode se kraju, a ono bi trebalo biti otvoreno do polovice studenog – izjavio je gradonačelnik.

Mraclin-IMBY-1.jpg

Reciklažni centar rasprostirat će se na oko 4.400 četvornih metara, a moći će primiti sve vrste otpada pa i onog opasnoga poput boja, lakova, raznih kemikalija, sredstava za čišćenje i pranje, baterija, akumulatora i drugog opasnog otpada koji nastaje u svakom domaćinstvu.

– U sklopu reciklažnog dvorišta izgrađen je objekt za sakupljanje i skladištenje opasnog otpada koji zadovoljava sve uvijete, od ventilacije, protupožarne zaštite, do zaštite od prosipanja i prolijevanja. Ovo je prvi takav objekt na području Velike Gorice – objasnio je Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice.

Mraclin-IMBY-4.jpg

Stambene zgrade koje imaju zajednički prostor u kojem se prikuplja komunalni otpad dobit će dodatne kante za prikupljanje sortiranog otpada.

– U zgradama gdje postoje spremišta za komunalni otpad stavit ćemo dodatne kante za papir, plastiku i metal. Otpad iz njih dovozit će se ovdje u reciklažni centar, gdje će se sortirati i proslijediti dalje kao sekundarnu sirovinu – objasnio je direktor VG Čistoće Željko Galeković.

Projekt uređenja odlagališta težak je 4,5 milijuna kuna, a 85 posto financirano je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvitak, u sklopu projekta IMBY(In My Back Yard).

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.