U prostorijama drvne industrije PPS Galeković  u Mraclinu, 9. rujna 2022. održao se okrugli stol  pod nazivom „Turopoljski hrast i hrastovina“, u organizaciji Zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velika Gorica, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije i PPS Galeković iz Mraclina. Skup su pozdravili gradonačelnik grada Velike Gorice Krešimir Ačkar, glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Dario Vretenar, novoizabrani dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije prof. dr. sc. Josip Margaletić i voditelj Zavoda HAZU Velika Gorica akademik Željko Cvetnić.

Održana su četiri predavanja, svi predavači su bili iz Fakulteta šumarstva  i drvne tehnologije iz Zagreba. Teme su bile vrlo zanimljive i povezane s Turopoljskim lugom i hrastovom šumom, njezinom obnovom i korištenjem hrastovine u Turopolju. Predavanja su održali akademik Igor Anić: Šume hrasta lužnjaka (Quercus robur L.) u Turopolju, izv. prof. dr. sc. Damir Drvodelić: Zaštićene prirodne vrijednosti Turopolja, dr. sc. Domagoj Trlin: Dendrokronološka istraživanja starih posavskih kuća te izv. prof. Vjekoslav Živković: Dijagnostika povijesnoga hrastova drva i konstrukcija u postupcima zaštite i obnove turopoljskih baroknih crkava. Filip Galeković, dipl. oec., je u posljednjem predavanju predstavio PPS Galeković – drvna industrija u Turopolju.

Sudionici skupa obišli su moderne proizvodne pogone PPS Galeković i upoznali se s tehnološkim dosezima u proizvodnji drveta jednog od najboljih drvnih proizvođača u Hrvatskoj. PPS Galeković je drvna industrija koja ima stalni dugogodišnji rast i razvoj, proizvodi više od 600 000 m2 podova i parketa, zapošljava više od 260 radnika i izvozno je orijentirana sa 65% udjela izvoza u prodaji. Skupu je prisustvovalo više od 60 posjetitelja, većinom predstavnika šumarske i srodnih struka, sudionici su bili zadovoljni i puni novih spoznaja o gospodarenju hrastovim šumama, prirodnim vrijednostima Turopolja, dendrokronološkim istraživanju hrastovine, obnovi hrastovih drvenih konstrukcija. Možemo biti ponosni na neizostavni dio tradicije i baštine Turopolja, a to je turopoljski hrast i Turopoljski lug.

Na kraju bih se poslužio izrekom svjetskog eksperta Ashisija Kotarija koja kaže: „Moramo shvatiti da zaštićena područja kojima upravlja lokalna zajednica često nisu projekti, nego u mnogome način života utemeljen u povijesti i tradiciji“.

Foto: Vitomir Štuban

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.