Foto: Grad Velika Gorica

Kapitalni projekt Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža” i Grada Velika Gorica – Turopoljski leksikon – nakon tri godine marljivog rada nalazi se u zavrÅ”noj fazi. Tim povodom Grad, predvođen v.d. gradonačelnika Ačkarom, jučer je ugostio čelnike LZMK-a na čelu s ravnateljem dr. sc. Filipom HamerÅ”akom, kako bi se dogovorili preostali detalji projekta. Autor i voditelj projekta, naÅ” istaknuti leksikograf, mr. Mladen Klemenčić istaknuo je dobru i plodonosnu suradnju s “terenom” pri čemu je osobito istakao urednički doprinos gđe Katje Matković Mikulčić. 

Nažalost, potres je malo izmijenio planirane gabarite djela, jer će na kraju bogato ilustriranog materijal od oko sedamstotina stranica biti dodano poglavlje posvećeno nemalim Å”tetama koje je zemljotres izazvao u Turopolju, a po svoj prilici otpala je i planirana jurjevska promocija Leksikona u lukavečkom dvorcu, koji je sada izvan upotrebe. No, kako bilo Leksikon će do Jurjeva ugledati svjetlo dana, a Å”to se promotivnih aktivnosti tiče nazočni su naglasili da znaju kako se na Mraclin, gdje je sve počelo, uvijek može računati.

Ovo će doista biti knjiga za svaki turopoljski dom. Autorski tim, koji je okupio preko sedamdeset suradnika iz Zavoda i Turopolja, ostvario je prvu veliku sintezu turopoljske povijesti i sadaÅ”njosti, te sto godina nakon velikog Emilija Laszowskog, s punim pravom možemo očekivati reprezentativno djelo na ponos čitave turopoljske, ali i hrvatske leksikografske zajednice. To je ujedno bio i zaključak sastanka na kojem su, osim spomenutih, sudjelovali i g. Zvonko Kunić i gđa Vesna Župetić, članovi gradske uprave, te član uredniÅ”tva Ratko Cvetnić.