Kao ┼íto ste ve─ç vjerojatno vidjeli u medijima posljednjeg dana listopada preminuo je veliki ┼íkotski glumac Sean Connery. Premda je njegov filmski i kazali┼íni repertoar bio veoma ┼íirok ipak ─çe, po svoj prilici, ostati zapam─çen kao najva┼żniji interpret Flemingova nepobjedivog tajnog agenta, Jamesa Bonda. 

U ovoj prilici sje─çamo se filma “Iz Rusije s ljubavlju”, snimljenog 1963. godine, i jedne male epizode koja je u komunisti─Źkoj Jugoslaviji bila izba─Źena iz filma. Naime, klju─Źne dionice zapleta doga─Ĺaju se u Orient Expressu, vlaku koji putuje iz Istambula za Pariz, pa pri tome prelazi i preko na┼íih krajeva. Bond se na tom putu uspje┼íno obra─Źunava s ruskim obavje┼ítajcima, a kao ┼íto se vidi u ovom kratkom, dijelom kartografskom insertu, preko Turopolja sti┼że i do Zagreba. Ako ba┼í ne prepoznajete Glavni kolodvor moramo napomenuti da je taj dio filma snimljen na jednoj od istambulskih ┼żeljezni─Źkih stanica.

A kako prigodna dosjetka ka┼że, agent 001 – naime, Jo┼ża Manoli─ç – ve─ç je izrazio svoju su─çut zbog odlaska mladog kolege 007.