Kao Å”to ste već vjerojatno vidjeli u medijima posljednjeg dana listopada preminuo je veliki Å”kotski glumac Sean Connery. Premda je njegov filmski i kazaliÅ”ni repertoar bio veoma Å”irok ipak će, po svoj prilici, ostati zapamćen kao najvažniji interpret Flemingova nepobjedivog tajnog agenta, Jamesa Bonda. 

U ovoj prilici sjećamo se filma “Iz Rusije s ljubavlju”, snimljenog 1963. godine, i jedne male epizode koja je u komunističkoj Jugoslaviji bila izbačena iz filma. Naime, ključne dionice zapleta događaju se u Orient Expressu, vlaku koji putuje iz Istambula za Pariz, pa pri tome prelazi i preko naÅ”ih krajeva. Bond se na tom putu uspjeÅ”no obračunava s ruskim obavjeÅ”tajcima, a kao Å”to se vidi u ovom kratkom, dijelom kartografskom insertu, preko Turopolja stiže i do Zagreba. Ako baÅ” ne prepoznajete Glavni kolodvor moramo napomenuti da je taj dio filma snimljen na jednoj od istambulskih željezničkih stanica.

A kako prigodna dosjetka kaže, agent 001 – naime, Joža Manolić – već je izrazio svoju sućut zbog odlaska mladog kolege 007.